середа, 27 червня 2007 18:46

Нащо нам Катерина II?

Чутливу для українського суспільства тему встановлення чи знесення пам"ятників знову підняли події в Одесі — там демонтували пам"ятник потьомкінцям, натомість хочуть установити монумент цариці Катерині II. Раніше рішення про встановлення їй пам"ятника ухвалила влада Сімферополя. Чи доречні в Україні монументи Катерини II?




Вадим Скуратівський, 66 років,

культуролог:

— Ця імператриця була керівником держави, армія якої завойовувала південь майбутньої України. Та логічним було б поставити пам"ятники тим солдатам та офіцерам, які своєю кров"ю видряпували ці землі у турків і татар. А як доречно було б відзначити українських селян, які забезпечували цю армію харчами та рекрутами. Але поява пам"ятника Катерині ІІ, особливо в такій напруженій політичній ситуації, — це грандіозний скандал. Тим більше на місці, де стояв монумент потьомкінцям — фактично, останнім українсько-козацьким революціонерам.




Наталія Вітренко, 56 років, лідер

Прогресивно-соціалістичної партії:

— Постать Катерини ІІ справді особлива для Одеси та Сімферополя. Як імператриця, вона зробила все для приєднання Криму та Новоросії до Російської імперії. Однак зараз абсолютно непотрібно встановлювати пам"ятники особам, які неоднозначно сприймаються в різних частинах країни. До того ж це ще й кошти, які могли б бути витрачені на лікарні, повернення заощаджень. Зрештою, тільки в хворобливій уяві нинішньої одеської влади могла народитися думка поставити пам"ятник Катерині на місці монумента потьомкінцям, які є славетною сторінкою історії визволення нашого народу.




Ярослав Сухий, 56 років,

народний депутат 5-го скликання від Партії регіонів:

— Справа тут не у конкретній історичній постаті, а в самому факті встановлення монумента людині, яка дуже неоднозначно сприймається у суспільстві. Такими-от монументами в нашу хату — Україну — вносяться розкол та розбрат. Очевидно, що приймати такі рішення мали б на місцевому референдумі. Причому мене абсолютно не турбує те, що це рішення  було прийняте з подачі моїх однопартійців — зрештою, вони мають право на свої погляди. Просто зараз воно не на часі.




Ірина Шинкарук, 27 років, співачка:

— Центровим тут є факт знесення одного пам"ятника для встановлення нового. Як таке можна робити? Хочете будувати щось — будуйте. Але ж не чіпайте того, що зробили до вас інші. Демонтаж пам"ятника потьомкінцям — це просто маразм. Що стосується безпосередньо монумента Катерині ІІ, то якщо вже справді це настільки потрібно, якщо є якісь надважливі причини — то хай, звичайно, ставлять. Усе ж це історична постать. Але загалом ця історія пов"язана з наближенням дострокових парламентських виборів.




Володимир МалИнкович, 67 років,

політолог:

— Зараз не найкращий час для встановлення пам"ятника такій неоднозначній постаті, як Катерина ІІ. Тим більше на місці, де стояв монумент потьомкінцям. Усім треба заспокоїтися. Коли ми зможемо створити єдину націю з урахуванням інтересів усіх її складових, тоді можна буде повернутися до цього питання. Однак зараз акцентувати увагу суспільства на тому, що тільки підкреслює його цивілізаційний розкол на дві частини, не варто.

Зараз ви читаєте новину «Нащо нам Катерина II?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі