четвер, 07 лютого 2008 15:43

Нардепи підривають основи парламентаризму

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"У той час, коли наші кораблі борознять простори Всесвіту..." — тлумачив хуліганові Феді ідейний виконроб із легендарної комедії Гайдая. Але космічні досягнення чомусь не змусили недолугого Федю виправитися.

У той час, коли в далекій Женеві нашу країну приймали до Світової організації торгівлі, український парламент продовжував бешкетувати. Тиждень ознаменувався відчайдушними спробами відновити роботу Верховної Ради в нормальному режимі, черговою бійкою біля президії, блокадою спікерського кабінету та лайкою в адресу НАТО.

Мабуть, найближчим часом роботу парламенту буде зірвано ще не раз. Партія регіонів не готова конструктивно працювати в опозиції й намагатиметься якомога частіше переводити Раду на блокадне становище. Така тактика дозволяє продемонструвати недієздатність правлячої коаліції, штучно нагнітати політичну ситуацію, а також затягувати час, сподіваючись на загострення відносин між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко і розпад "помаранчевої" коаліції

Хай нікого не бентежать плакати, що прикрашали президію Ради: "NATO не пройде", "НАТО? Ніколи!!!". Північноатлантичний альянс, оббреханий радянською пропагандою і непопулярний в народі, — лише хороша мішень, зручний привід заблокувати роботу парламенту.

Приєднання нашої країни до Плану дій щодо членства в НАТО, мабуть, зірвано. А він міг дати потужний імпульс реформам, необхідним перш за все Україні — системним перетворенням в соціально-економічній, правовій, військовій сферах... Важливі для країни рішення не вперше стають заручниками політичної кон"юнктури та вузькопартійних інтересів. Для українського парламенту це норма.

Нині Україна радіє членству в Світовій організації торгівлі. Але згадаймо літо 2005-го, коли у Верховній Раді було зірвано ухвалення законів, необхідних для вступу до СОТ. Псевдопатріотичні гасла, ревіння мегафонів, поламані мікрофони, мордобій у президії — і в результаті наша країна стає членом організації на три роки пізніше.

Уявімо ситуацію: чоловік підпалює власний будинок лише для того, щоб прикурити від полум"я. Абсурд? Божевілля? Але з погляду цивілізованої Європи, поведінка наших обранців — таке ж божевілля. Тому що стратегія розвитку країни та ефемерна політична вигода — речі несумісні.

Тільки в Україні парламент перетворено на храм політичного безумства

Звісно, без жарких дебатів не обходиться ні в польському Сеймі, ні в шведському Риксдагу, ні в іспанських Кортесах. Але тільки в Україні парламент перетворено на храм політичного безумства, де стратегічні інтереси країни регулярно приносять у жертву вузькопартійним інтересам. І все це у супроводі ритуальних бійок біля трибуни!

Втім, політики, які щоразу зривають роботу Верховної Ради, завдають шкоди не лише країні. Заради миттєвої вигоди вони рубають сук, на якому сидять — підривають основи вітчизняного парламентаризму.

У розумних книжках з конституційного права сказано, що парламент — це найвищий представницький і законодавчий орган країни. Але нічого подібного в будівлі на Грушевського, 5 українці не бачать. Вони спостерігають дещо інше й можуть зробити висновки: Верховна Рада — це місце словесних перестрілок і кулачних боїв між політичними угрупованнями. Місце, де з нічого створюють політичні кризи, де можна пропіаритися, не докладаючи зусиль — достатньо плаката або декількох лайок, виголошених із трибуни.

Такий парламент громадянам навряд чи потрібний, а іншого наші обранці запропонувати поки що не можуть.

Уявімо, що зацікавлені особи ініціювали проведення конституційного референдуму і презентували українцям проект нової Конституції, що надає президенту диктаторські повноваження, — подібні чутки в інформованих колах дійсно циркулюють. Чи захищатиме народ парламентську республіку, чи віддасть перевагу сильній президентській владі? Вважаю, довго визначатися з відповіддю українці не будуть. Неподобства, що відбуваються в стінах Верховної Ради, — найкращий аргумент на користь нового Кучми. У результаті хтось із наших політиків, звісно, виграє — хтось один. Решта залишаться ні з чим і будуть самі винні: не треба було дискредитувати парламентаризм і тим самим підривати нинішню систему політичного балансу.

Втім, нині народним обранцям ніколи розмірковувати про такі високі матерії. У них є важливіші справи. Незабаром Верховна Рада має ратифікувати протокол про вступ України до СОТ — чим не привід для нового політичного шоу?

Зараз ви читаєте новину «Нардепи підривають основи парламентаризму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі