вівторок, 24 квітня 2007 14:20

Найсильніші тепер жінки

Колись важка атлетика була для нашої країни одним із найбільш "медалемістких" (був такий термін) видів спорту. Майстри "залізної гри", як називали у ті роки важкоатлетів-штангістів, практично гарантовано привозили з усіх змагань золоті нагороди. Чемпіонів у абсолютній ваговій категорії, яких прийнято було іменувати не інакше як "найсильнішими людьми планети", знав тоді практично кожен.

На жаль, перемоги українських абсолютних чемпіонів із важкої атлетики в минулому. Залишається лише згадувати імена спортсменів Леоніда Жаботинського із Запоріжжя, Султана Рахманова із Дніпропетровська, Анатолія Писаренка з Києва, які у різні часи були світовими чемпіонами. Зате тепер у нас є абсолютна чемпіонка.

На чемпіонаті Європи, що завершився позавчора у Франції, українка Ольга Коробка стала найкращою в абсолютній ваговій категорії, набагато випередивши конкуренток. І взагалі, із чотирнадцяти нагород, які здобули українці на цих змаганнях, дванадцять (зокрема й усі чотири золоті медалі) на рахунку жінок.

А ви спробуйте їм заборонити цим займатися

Як це зазвичай буває, спортивний результат підтвердив загальну тенденцію. Найсильніші у нас тепер жінки. І не тільки у спорті. Практично в усіх сферах життя вони вже давно випереджають чоловіків своєю працелюбністю, самовідданістю і послідовністю у досягненні мети.

Повертаючись до спорту найвищих досягнень, легко підтвердимо це одним лише поглядом на спортивні арени. У складах провідних українських футбольних та баскетбольних команд (чоловічих, ясна річ) все більше стає іноземців, сильніших за українських гравців. Інакше їх би ніхто не запрошував. Серед жіночих команд такої тенденції немає, і навряд чи вона коли-небудь з"явиться. Наша жінка — найсильніша у світі! Або майже найсильніша. Принаймні, якщо порівняти результати чоловічих та жіночих команд. Практично всюди, від лижного бігу до тої ж самої важкої атлетики, жіночі команди останнім часом досягають більш серйозних результатів.

Кілька років тому в розмові зі згаданим вище екс-чемпіоном світу Анатолієм Писаренком я запитав про доцільність проведення змагань із важкої атлетики, боротьби та боксу серед тендітних жінок. На що прославлений чемпіон відповів: "А ви спробуйте їм заборонити цим займатися". І справді, хто зупинить нашу жінку в її прагненні до мети? Якщо для цього навіть треба послати суперницю в нокаут, зробити їй майстерну підніжку чи підняти важелезну штангу.

На відміну від жінок із розвинутих країн, які захищають свої права демонстраціями та іншими акціями, українки просто беруть все на себе. І роблять це з честю, краще за чоловіків. Не знаю, чи можемо ми пишатися могутньою Ольгою Коробкою, як пишалися колись могутнім Леонідом Жаботинським? Власне, чому б і ні. Хіба наші жінки не найсильніші?

Зараз ви читаєте новину «Найсильніші тепер жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі