вівторок, 26 жовтня 2010 03:29

Найбільшу опозиційну партію хочуть очорнити напередодні місцевих виборів

Контрольно-ревізійне управління приєдналося до іноземних "аудиторів" у звинуваченнях попереднього уряду. Цього разу перевірку замовляв сам Янукович.

Попередній уряд витрачав кошти "неефективно та неощадливо", заявив керівник Головного контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв. Він також зазначив, що чергову перевірку діяльності уряду Юлії Тимошенко проводили за дорученням Віктора Януковича.

З подібними обвинуваченнями тиждень тому виступили іноземні юристи, запрошені прем'єром Азаровим для аудиту діяльності його попередників. Опозиція наголошує, що жодна з перевірок не виявила персональних зловживань з боку Тимошенко і заявляє: колишнього прем'єра та лідера партії "Батьківщина" хочуть очорнити напередодні місцевих виборів.

У чому ж звинувачують Юлію Тимошенко? КРУ каже, що як прем'єр під час небаченої світової кризи вона надала 42,1 млрд грн Пенсійному фонду. Ця урядова позика у найбільш скрутний для українців час пішла на забезпечення повної та своєчасної виплати пенсій. Так само і з позикою Міжнародного валютного фонду у розмірі 36,1 млрд грн — Тимошенко спрямувала ці гроші не на погашення боргів перед зовнішніми кредиторами, а віддала на виплату зарплат бюджетникам і соціальної допомоги малозабезпеченим.

Щоб під час кризи не покладати на плечі людей додатковий тягар — не підвищувати ціни на газ для населення, Тимошенко також збільшила статутний капітал НАК "Нафтогаз України". Крім того, колишнього прем'єр-міністра звинувачують у тому, що вона "незаконно" рятувала внески громадян у проблемних банках і видавала безкоштовні акти на землю, яка належить людям.

— Янукович нині, в інтересах земельної мафії, цю програму згорнув, — нагадує голова опозиційного уряду народний депутат Сергій Соболєв.

Він переконаний, теперішня влада у будь-який спосіб намагається очорнити Тимошенко, щоб зняти із себе відповідальність за невиконання передвиборних обіцянок.

При цьому навіть керівник КРУ не може стверджувати, що Тимошенко поклала бюджетні гроші собі до кишені. Не знайшли такого і вашингтонські аудитори, запрошені Миколою Азаровим. Але таки виступили з гучною заявою про "нецільове використання коштів бюджету". При цьому фірма, яка координувала це розслідування, "Троут Кечеріс ПЛЛС", взагалі не є аудиторською компанією, а називає себе "маленькою юридичною компанією, що спеціалізується на наданні адвокатських послуг".

За такий "аудит" уряду Тимошенко Микола Азаров готовий сплатити іноземцям майже 90 млн грн. Адже за свої послуги вашингтонські юристи беруть гонорар не менше $1 тис. за годину. При цьому з'ясували, що оприлюднені ними факти були давно опубліковані й ознайомитися з ними міг будь-хто. То чи не є подібний аудит якраз тим "нецільовим витрачанням державних коштів", у якому влада вперто намагається звинуватити Тимошенко?


У найбільшій міжнародній антикорупційній мережі "Трансперенсі Інтернешнл" так і сказали, що висновки найнятих іноземних юристів виглядають як зведення рахунків з екс-прем'єром.

Головний представник "Трансперенсі" Миклош Маршалл наголосив, що "вашингтонський аудит" лише дискредитує боротьбу з корупцією в Україні, оскільки це розслідування не було незалежним:

— Його провели за дорученням нового уряду проти попереднього. Важко стверджувати, що тут ідеться про повноцінне розслідування, а не про "полювання на відьом".

Але навіть така жорстка реакція міжнародної антикорупційної спільноти не завадила голові КРУ виступити зі схожими звинуваченнями в бік Тимошенко — рівно за тиждень після американських "аудиторів". Сам Петро Андрєєв відомий організацією за профспілковий кошт конкурсу краси КРУ "Пані ревізор". Конкурс, звичайно, "виграла" добра приятелька Андрєєва. У свою чергу, дружина голови КРУ має аудиторську компанію, що надає платні послуги держкомпаніям, які перевіряє відомство її чоловіка.

Тож спочатку виступили "аудитори" від Азарова, відтак — КРУ від Януковича. Таким чином телеканал голови СБУ Валерія Хорошковського "Інтер" два тижні поспіль мав привід для обговорення "тяжких гріхів" Юлії Тимошенко — колишнього прем'єра, а тепер лідера найбільшої опозиційної партії "Батьківщина". Як наголосив Сергій Соболєв, усе це відбувається напередодні місцевих виборів:

— Команда Януковича, Азарова й Тігіпка не бажає відповідати за зростання цін і тарифів, підвищення пенсійного віку й катастрофічний для малого бізнесу Податковий кодекс. Вони намагаються відволікти увагу громадян від економічного провалу, що став головним "досягненням" теперішньої влади.

В опозиції також переконані, що всі обвинувачення на адресу Тимошенко безпідставні.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшу опозиційну партію хочуть очорнити напередодні місцевих виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі