понеділок, 20 жовтня 2008 16:22

Найбільшою загрозою для Євро-2012 є політики

  Андрій Капустін: ”Футбольні вболівальники не такі вже цінителі архітектури та історії. Вони їдуть на шоу”
Андрій Капустін: ”Футбольні вболівальники не такі вже цінителі архітектури та історії. Вони їдуть на шоу”

Львів можуть вилучити зі списку претендентів на проведення матчів футбольного чемпіонату  

Євро-2012. Про це говорять у Федерації футболу України. Причина — зволікання з початком будівництва стадіону й аеропорту. Радник Комітету громадського контролю Євро-2012 Андрій Капустін, 51 рік, каже, що бездіяльність львівської влади є певним шантажем із метою отримання бюджетних коштів.

Наскільки реальним є те, що Євро-2012 у Львові не буде?

— Цілком реально. Інформація про те, що Львів пасе задніх серед не лише міст — господарів чемпіонату, а й резерву, звучить уже не один місяць. Тепер про це заявили представники Національного агентства і Федерації футболу України. Мовляв, Львів готується гірше за всіх. Точніше взагалі не готується.

У чому причина?

— Головна проблема — у них немає стратегічного інвестора, на відміну від Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Одеси. Не вирішено питання з аеропортом. До того ж виник скандал із фірмою "Альпіна" (австрійська компанія, яка відмовилася бути генпідрядником із будівництва нового стадіону. — "ГПУ"). Нині побутує думка, що існує шантаж із боку львівського керівництва — щоб отримати якомога більше бюджетних коштів.

На яких підставах?

— Бо ж поряд Польща, і всі слабо уявляють Євро-2012 без Львова. Взагалі проведення заходу такого рівня вигідно для будь-якого міста. По-перше, з"являються інвестиції. Це стимул для удосконалення інфраструктури: аеропортів, доріг, готелів, спортивних будівель. До того ж це поштовх для малого та середнього бізнесу — адже буде багато туристів. Зростатиме зайнятість місцевого населення.

Київ нарешті вийшов із зони ризику

Чи не ставлять проблеми Львова під сумнів проведення Євро-2012 в Україні загалом?

— Особливої загрози немає. Європі все одно, де відбуватиметься чемпіонат. Футбольні вболівальники не такі вже цінителі архітектури та історії. Вони їдуть на шоу. Навіть якби все відбувалося в чистому полі, їм потрібні були б лише туалети й закусочні.

Коли можуть оголосити про вилучення Львова?

— У травні наступного року (15 травня 2009 року УЄФА визначить міста в Україні та Польщі, яким нададуть право стати господарями матчів. — "ГПУ)" або раніше. Мені здається, чим більше Львів буде скиглити, що йому погано, тим більше будуть робити в нині резервних містах — Харкові й Одесі. Там хочуть, щоб чемпіонат відбувся у них.

Окрім Львова, є міста, у яких можуть відібрати право на проведення матчів?

— Доки таких немає. У Києві була одна гаряча точка: торговельно-розважальний комплекс "Троїцький" і спорткомплекс "Олімпійський". "Троїцький" майже зрівняли із землею. На стадіоні повним ходом ідуть роботи. Тобто Київ нарешті вийшов із зони ризику.

Як нестабільна політична ситуація може вплинути на підготовку до Євро-2012?

— Насправді найбільшою загрозою є якраз політики. Через кризу в Україну не надходять інвестиції. Бездіяльність Верховної Ради відкладає цей процес на невизначений строк, адже досі не затверджені необхідні закони. До політичної кризи на кордоні "стояли" значні гроші. Але не заходили, бо не були визначені правила гри. Тепер ситуація ще гірша. Втім, інвестори все одно готові вкладати гроші, однак немає відповідних законів.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшою загрозою для Євро-2012 є політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі