четвер, 11 листопада 2010 04:42

Найбільше абітурієнтів втратять "кишенькові" вузи

Наступної вступної кампанії вищі навчальні заклади зіткнуться з недобором студентів. Кількість абітурієнтів скоротиться з цьогорічних 384 тис. до 235 тис.  Демографи пояснюють це спадом народжуваності на початку 1990-х. Зайняти вакантні місця можуть ті абітурієнти, які не пройшли за конкурсом улітку. Так вважає начальник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, 50 років.

— Найбільше абітурієнтів наступного року втратять непопулярні, так звані "кишенькові" учбові заклади. Вони випускають фахівців малопрестижних спеціальностей, яких не охоче беруть на роботу. Викладачі деяких вузів уже їздять селами, агітують школярів вступати до них.

Але шанси потрапити на бюджетну форму навчання не зростуть. Кількість учасників конкурсу не впливає на число державного замовлення. Тому ті, хто цього року отримав менш як 124 бали, більше можуть претендувати на місця комерційної форми навчання.


У навчальних закладах змінюватимуть прохідний бал?

— Якщо цього року на непрестижні спеціальності зараховували абітурієнтів із сертифікатами по 145–149 балів, то наступного прийматимуть і зі 135 балами, і менше. Хоча крайня межа в 124 бали — це трійка з мінусом. Вузам варто підвищувати планку. Бо потім нарікають, що ми зле оцінюємо, а вони отримують ненавчених студентів. В університеті "Львівська політехніка" у вересні навіть проводять курси дотягування першокурсників, які не розуміють вищої математики.


Хто ще може претендувати на вакантні місця?

— Раджу пробувати сили і студентам вузів першого-другого рівня акредитації. Для цього необхідно взяти довідку з навчального закладу про те, що вони 2011-го отримають атестат про середню освіту. Щоправда, деякі директори не хочуть їх видавати, щоб не втратити студентів. У таких випадках необхідно звертатися в обласне управління освіти.

Якщо в червні учень отримає атестат і пройде тестування, то зможе одночасно навчатися у вузі й коледжі — на державній і на комерційній формах відповідно. Також не втрачає сили Положення про екстернат: 10-класники можуть здати випускні іспити, щоб отримати атестат і вступати.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше абітурієнтів втратять "кишенькові" вузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі