вівторок, 23 вересня 2008 18:01

Нафта й бензин дешевшатимуть

 

Останні півроку ціни на нафту коливалися в межах $100–140 за барель.

— Скільки коштуватиме нафта через півроку, сказати не можна, — зауважує віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко, 42 роки. — На відміну від газу контракти на нафту укладаються не на рік, а на короткотермінові поставки.

Її ціна залежить від багатьох факторів, у тому числі від політичної ситуації в США. Адміністрація Джорджа Буша проводила політику збільшення цін на нафтопродукти, бо республіканці тісно пов"язані з нафтовими компаніями. Якщо до влади прийде президент від Демократичної партії, політика може змінитися. Тоді ціни знижуватимуться й далі.

Керівник альянсу "Нова енергія України" 36-річний Валерій Боровик вважає, що найближчим часом на світових ринках дешевшатиме і нафта, і продукти її переробки.

— Це серйозно вдарить по позиціях вітчизняних нафтопереробних заводів, — каже він. — Навіть тих, що належать російському бізнесу.

Нині в західних областях вартість бензину знизилася на гривню — на заправки надійшли дешеві продукти нафтопереробки.

Водночас експерт застерігає: якщо буде холодна зима й збільшиться споживання мазуту в США або станеться теракт на якомусь нігерійському родовищі, то ціни можуть підскочити. До того ж посередники, які торгують нафтою, постійно "підігрівають" ринок. Навіть зупинку однієї свердловини трактують як катастрофу.

— Ціна на нафту до кінця року падатиме. Якщо не буде якихось катаклізм, — переконаний Валерій Боровик.

Зараз ви читаєте новину «Нафта й бензин дешевшатимуть ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі