вівторок, 14 жовтня 2008 19:17

Нацбанк заборонив достроково видавати вклади

Національний банк України заборонив комерційним банкам із 13 жовтня видавати депозити і збільшувати кредитування фізичних і юридичних осіб. Причиною стала паніка: люди почали масово забирати вклади.

За даними НБУ, відтік депозитів із 1 жовтня 2008 року становив 6,2 млрд грн, або 2,7% від суми термінових банківських внесків. Минулого тижня про позикову підтримку від Нацбанку попросили 26 кредитно-фінансових установ. Зокрема, банк "Надра" отримав екстрений кредит на суму 1,5 млрд грн.

Постанова НБУ діятиме протягом шести місяців. У ній немає прямої заборони на дострокову видачу депозитів. Написано, що "не допускається виконання банками зобов"язань за договорами про залучення коштів до закінчення терміну повного виконання зобов"язань незалежно від категорії контрагента".

Крім того, для зниження панічних настроїв серед вкладників Нацбанк пропонує президентові Віктору Ющенку створити з прибутку НБУ стабілізаційний фонд, який збільшить гарантії вкладників із 50 тис. грн до 200 тис. грн. Постанова має стати основою указу президента "Про додаткові державні гарантії заощаджень населення".

Економіст Віктор Лисицький, 62 роки, вважає рішення Нацбанку правильним і доцільним. Каже, що це позитивно вплине на банківську систему України й убереже її від можливої кризи, спричиненої психологічним чинником.

Така заборона має діяти не лише у кризовий період, а постійно

— Дострокові видачі депозитних внесків руйнують ресурсну базу кредитування, — зазначає експерт. — Залучені на депозити кошти банки спрямовують на кредити для економіки і негайно надати їх населенню у масовому порядку не можуть. А взагалі така заборона має діяти не лише у кризовий період, а постійно, як на Заході. Якщо ж вкладникові терміново потрібні кошти — скажімо, на лікування дитини — то він може взяти позику на суму свого депозиту.

— У короткотерміновій перспективі від цієї постанови виграють насамперед банки, —  зауважує аналітик інвестиційної компанії "Альфа Капітал Україна" Денис Шаврук, 30 років. — Бо їхні ризики частково ляжуть на плечі вкладників.

Водночас експерт вважає, що заборона дострокової видачі депозитів негативно позначиться на інвестиційному іміджі України. Адже серед вкладників українських банків є громадяни інших країн.

— Для них таке буде неприємною новиною, — говорить Шаврук. — Це екстремальний захід, який по суті є адміністративним втручанням у банківську систему і суперечить зобов"язанням банків перед вкладниками по депозитних договорах.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк заборонив достроково видавати вклади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі