середа, 07 червня 2017 06:15

На виборах до громадської ради НАБУ накручували голоси

31 травня на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України з 9:00 до 21:00 голосували за кандидатів у Раду громадського контролю НАБУ. За голосуванням стежив моніторинговий комітет із журналістів та ІТ-експертів.

49 громадських діячів претендували на 15 портфелів членів Ради контролю. Проголосувати за 15 кандидатів могли всі охочі громадяни України.

"Віддати свій голос вдавалося тільки з третьої чи п'ятої спроби. Сім разів портал припиняв роботу", — пише видання "Коментарі.ua".

"Тривале блокування голосування може свідчити про втручання у його перебіг із метою вплинути на результати конкурсу. Причиною може бути й так зване штучне голосування, тобто одночасного включення в систему великої кількості роботів. Тоді система не витримує. Також зупинку голосування могли спровокувати спеціальні лічильники, які накручують цифри потрібним кандидатам", — кажуть у моніторинговому комітеті.

У НАБУ збої пояснили технічними проблемами у провайдера телекомунікаційних послуг.

"Якби проблема дійсно була в провайдері, не працював би весь портал бюро, а не єдина сторінка. Втрутитися в систему неможливо без згоди власника сайту, на якому проводиться голосування", — додають у комітеті.

"Після 21:00 голосування мали закрити, а воно тривало. Тобто конкурс не відбувся. НАБУ має визнати порушення і скасувати його", — пише у соцмережі один з учасників конкурсу адвокат Олексій Шевчук.

Це вже третє голосування до Ради громадського контролю. Доки воно тривало, Окружний адміністративний суд Києва повідомив про скасування підсумків попередніх виборів у частині обрання членом цієї Ради Романа Маселка. Вони відбулися 2 червня торік.

"27 червня в тому ж суді відбудеться розгляд ще одного адміністративного позову. Представляючи позивача, я надаватиму докази, що Маселко і ще семеро його колег незаконно стали членами Ради громадського контролю при НАБУ 2016-го і 2015 року", — пише журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

Зараз ви читаєте новину «На виборах до громадської ради НАБУ накручували голоси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі