середа, 16 лютого 2011 03:00

На митних постах процвітає хабарництво

Існування корупційних схем на митниці ставить під сумнів професійну придатність її керівника — ставленика комуністів Ігоря Калєтніка. Так заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель прокоментувала повідомлення про затримання заступника начальника Львівської митниці Клавдії Кутикіної. Її впіймали під час отримання $7 тис. хабара від митних інспекторів.

— Коли йдеться про такі суми й чітко налагоджені схеми, зрозуміло, що керівництво про це не може не знати. Або Ігор Калєтнік — поганий фахівець, або йому вигідно прикривати ці схеми, — каже Олександра Кужель. — Якщо він неспроможний узяти ситуацію під контроль, то повинен сам подати у відставку.

У рамках акції "Зелений коридор" секретаріат партії отримав понад тисячу звернень і свідчень про факти корупції від представників бізнесу.

— Зважаючи на заяви підприємців, майже в усіх регіонах України на митних постах процвітає непомірне й нічим не обмежене хабарництво. Так, що на Севастопольській митниці митну вартість вантажів завищують у вісім разів: із 63 до 450 тисяч гривень. І це після двох днів перевірок контейнерів, із повним розвантаженням, при тому, що документи в порядку! — наводить приклади Олександра Кужель. — А в Коломиї людей, які везли пилосос для особистого користування, змусили платити половину вартості за ввезення. І не в бюджет пішло 50 доларів, а в кишеню інспектору. На базі цих повідомлень ми виробимо пакет пропозицій, які будуть враховані в Митному кодексі.

Олександра Кужель також додає, що акція "Зелений коридор" стала каталізатором підприємницького руху проти корупції на українській митниці:

— Представники бізнесу висловлюються на підтримку ініціативі "Сильної України" з наведення ладу на митних постах. Вони вимагають від влади негайно відправити у відставку Ігоря Калєтніка й розпочати службове розслідування діяльності митного відомства.

Зараз ви читаєте новину «На митних постах процвітає хабарництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі