понеділок, 06 серпня 2007 16:06

На мегаблок президента "Регіони" відповіли мегапартією

  Володимир Фесенко: ”Янукович не може вибачити Медведчуку його поведінку під час президентської кампанії 2004 року”
Володимир Фесенко: ”Янукович не може вибачити Медведчуку його поведінку під час президентської кампанії 2004 року”

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 47 років, вважає, що "регіонали" вже не є партією одного мільярдера. Зараз вони — партія великого капіталу. Тому фінансово з ними ніхто не зможе тягатися.

Як ви оцінюєте передвиборний список "регіоналів"?

— На мегаблок президента вони відповіли мегапартією. З кожними виборами "Регіони" включають до свого списку все більше представників малих партій. Це надає їм більшої координованості, керованості, солідності.

Перша п"ятірка свідчить про те, що в Партії регіонів замість директорів підприємств на перший план виходять професійні політики, які й будуть її речниками у виборчій кампанії. Залучивши Богословську та Шуфрича, "регіонали" хочуть підкреслити ідеологічну різнобарвність свого списку. Взагалі, з їх програми випливає певний крен у бік соціал-демократії.

Богословська, Шуфрич, Кінах, Васильєв, Коновалюк покинули свої партії, де вони були лідерами, і пішли до списку "регіоналів". Це крок до партійного укрупнення і поступового відмирання дрібних партій?

— Ця тенденція неминуча. Можливо, ще деякий час малі партії будуть зберігатися, але перспективи в них нема. Хоч я не певен, що всі виборці, які голосували на минулих виборах за "Віче", 30 вересня проголосують за Партію регіонів. Але позиція Богословської певним чином вплине на їхній вибір. Враховуючи, що більшість голосів "Віче" набрало у східних і південних областях, технологи ПР намагалися таким чином сконцентрувати навколо партії абсолютну більшість антипомаранчевого електорату.

Саме тому до списку включений Шуфрич. Він дуже критично ставиться до "Нашої України", як Інна Богословська — до Юлії Тимошенко. Ця особиста політична мотивація і використовуватиметься в передвиборній кампанії.

Сергій Головатий довгий час позиціонував себе націонал-демократом: був у Народному русі, потім — у БЮТі, "Нашій Україні". І раптом опинився у списку "регіоналів". Чим це можна пояснити?

— Я назвав би це пристосуванням. Головатий завжди був самостійною фігурою, з ким би не йшов на вибори. Думаю, "регіонали" вдячні йому за ту роль, яку він зіграв під час політичної кризи. У нього й раніше були непрості взаємини з командою Ющенка. І під час політичної кризи його відхід від "Нашої України" був неминучим. Інша річ, до кого він відійшов. З його боку це можливість протягом ще якогось часу залишатися в українському політикумі.

Чому до списку Партії регіонів не потрапили "об"єднані есдеки" Леонід Кравчук і Віктор Медведчук?

— Кравчук міг би підсилити їхній список. Але додаткових голосів він не додасть. Виборці "есдеків" і так проголосують за "регіоналів". Їм потрібні молоді активні агресивні речники. Таку роль від соціал-демократів буде відігравати Шуфрич. До того ж його особистий рейтинг вищий, ніж рейтинг Кравчука. Леонід Макарович — поміркована людина, при потребі може вести подвійну гру. А "регіоналам" потрібна єдина команда.

Богатирьова, Чорновіл, Богословська і Шуфрич стануть "колективним Кушнарьовим"

Постать Медведчука могла зіграти негативну роль, бо він має сильний антирейтинг. До того ж частина "регіоналів" і сам Янукович не можуть вибачити Медведчукові його поведінку під час президентської кампанії 2004 року. У відповідальний критичний момент він коливався і не зміг забезпечити перемогу Віктору Федоровичу.

По-різному склалася доля перебіжчиків з помаранчевого табору до правлячої коаліції. Колишній баскетболіст Олександр Волков — у прохідній частині списку, а екс-"бютівця" Олександра Ковтуненка зовсім нема. Чому так?

— Волков одним із перших з "Нашої України" перейшов до антикризової коаліції — ще влітку минулого року. Це відома і популярна у спортивних колах особа, має міжнародні зв"язки. Його можна використати в іміджевих цілях. Він прогнозований і не грається в політичні ігри. До того ж серед "регіоналів" у нього безліч знайомих.

Щодо Ковтуненка, то навесні розглядалася можливість включення його в список, як і інших "перебіжчиків". Десь у третій сотні, на межі прохідної частини. Але багато "регіоналів" пам"ятають ідеологічну позицію Ковтуненка у БЮТі. Він був одним з найактивніших і найагресивніших противників їхньої партії. Тому "регіонали", очевидно, вирішили, що такі люди, які зрадили один раз, можуть зробити це і вдруге, і втретє...

Досить високе місце — 17-те — у колишнього генпрокурора Геннадія Васильєва. Чому він повернувся, а його прийняли назад?

— Він нікуди від донецьких і не відходив. Просто спробував розкрутити власний політичний проект — партію "Держава". Як Коновалюк — Трудову партію. Але із цих спроб нічого путнього не вийшло. І тому обидва вирішили, що досить, погралися — треба повертатися до рідного лона. Тим паче, що зараз це — партія влади, до якої вони близькі за історією, програмами, політичними зв"язками.

Взагалі, ієрархія списку "регіоналів" дуже цікава. Символічні обличчя минулих перегонів — "червоних директорів" Скудара, Богуслаєва — вивели до другої десятки. Зараз більше уваги до ідеології, до публічної, а не статусної ролі. А той факт, що у списку з"явилися такі люди зі статками, як Васильєв, Хмельницький та інші, свідчить, що нині партію фінансуватиме не тільки Ахметов.

Чим відрізняється список Партії регіонів від "Нашої України — Народної самооборони" та БЮТу?

— У Партії регіонів і НУ-НС чимало кандидатів, які займають високі місця в ієрархії державної влади. Але з точки зору статусності з "регіоналами" ніхто не може конкурувати. У їхньому списку чимало діючих міністрів, понад 200 народних депутатів. У Блоку Юлії Тимошенко, навпаки, є яскравий харизматичний лідер, є кілька хороших орговиків, але сильної команди професіоналів немає.

Ще один фактор: "Регіони" вже не є партією одного мільярдера. Зараз вони — партія великого капіталу. Тому фінансово з ними ніхто не зможе тягатися.

Крім того, Партія регіонів зробила ставку на посилення свого публічного потенціалу. Після загибелі Кушнарьова була проблема з речником. Сьогодні вони будуть робити "колективного Кушнарьова". Його роль виконуватимуть Богатирьова, Чорновіл, Богословська і Шуфрич. У передвиборній агітації кожна політична сила апелюватиме до свого електорату. Тож Партія регіонів зробила технологічно правильний хід. Бо обличчя її першої п"ятірки абсолютно адекватні її ідеологічному образу.

Зараз ви читаєте новину «На мегаблок президента "Регіони" відповіли мегапартією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі