понеділок, 09 лютого 2009 16:07

На чому економите?

Згідно з соцопитуваннями, кризу на собі відчули понад дві третини українців. Людям затримують або зменшують зарплату, хтось втрачає роботу. Доводиться затягати паски. На чому ви заощаджуєте?



Костянтин Григор"єв, 28 років, програміст, Луганськ:

— У фірмі скоротили на 25 відсотків зарплату. Тому почав звертати увагу на ціни. Якщо раніше в супермаркеті бездумно згрібав усе підряд у корзину, то тепер вибираю дешевший товар. Скажімо, засіб для миття посуду беру не за дев"ять гривень, а за чотири. М"ясо купую на ринку — там дешевше. До кризи обідав на роботі, витрачав двадцятку. Зараз беру обід із дому в баночці. Відклав до кращих часів великі покупки — побутову техніку, одяг. Передумав купувати новий мобільний телефон. Щотижня відкладаю на банківську картку по 50 гривень — може, ще гірше буде.



Тетяна Коваль, 31 рік, продавець, Львів:

— Почали з чоловіком записувати всі витрати в блокнот. Побачили свої резерви. Купуємо тільки найнеобхідніше, в основному продукти, бо зарплату затримують. А ще півроку виплачуватимемо позику за комп"ютер. Єдине, на чому не вдається заощадити, — ліки для дитини. Ось син був застудився, то майже сто гривень пішло на сироп від кашлю і пігулки. Раніше могли двічі на місяць сходити до ресторану чи в кафе. Тепер уже ні. Чоловік відмовився від традиційних п"ятничних пивних вечірок із друзями.



Лідія Гнатовська, 81 рік, Кіровоградська область:

— Нам із чоловіком пенсію поки що приносять вчасно. Але харчі в магазинах і на базарі дорожчають щодня. Тому закуповуємо оптом. Ось приїжджала невістка погостювати, то ми з нею зробили крупні закупки: 20 кілограмів цукру, 10 кілограмів борошна, мішок картоплі. Бо своєї вистачило тільки до Нового року. Восени заготовили закруток — салатів, варення. Дріжджі купила, хліб сама печу. Одягу вже з чоловіком не купуємо, доношуємо старий. Так що на життя вистачає. Хіба що на ліки доводиться тратитися.



Валерій Хмелько, 70 років, соціолог, Київ:

— Поки що кризу відчув як завідувач кафедри соціології в Києво-Могилянській академії. Треба скорочувати години, коригувати навчальні плани, щоб зберегти викладачам ставки. А от премій і доплат, мабуть, не буде. На січень нам зарплатню фінансують лише на 50 відсотків, стипендіальний фонд — на 70. Виручають позабюджетні накопичення. Особисто я поки що фінансових утруднень не відчув, бо за грудень зарплату видали вчасно. Щоправда, днів на десять пізніше отримав пенсію, але це не вплинуло суттєво на сімейний бюджет.

Зараз ви читаєте новину «На чому економите?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі