четвер, 23 вересня 2021 07:06

Музей Революції гідності збудують за 4 роки

"Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні — Музей Революції гідності" почнуть зводити 2023 року. Добудувати планують наприкінці 2025‑го. 30% нової будівлі відведуть під експозицію, решту — під громадський простір. Про це заявив його директор 54‑річний Ігор Пошивайло 16 вересня. Він удруге переміг у конкурсі на керівника цього закладу.

— Музей Майдану виник як громадський проєкт для збереження історичного досвіду, який українці здобули під час Революції гідності. Це був черговий етап боротьби за свободу, — каже Пошивайло. — Ініціатива створення виникла 2016‑го. Влада не знала, що робити з центром Києва. Після лютого 2014 року на Майдані ще стояло наметове містечко. Його прибрали в серпні. Частину важливих експонатів зберегли, щось втратили. Постало питання: що робити з Майданом як з явищем? Як вшановувати пам'ять загиблих? Як задекларовані на Майдані принципи втілювати в життя?

Тоді провели ініціативу "Територія гідності". Визначили точну локацію спорудження меморіалу — алея Героїв Небесної сотні. Отримали майже 150 архітектурних пропозицій щодо зміни центра Києва. На жаль, ці ініціативи так і не втілили. Не було державної інституції, яка відповідала б за реалізацію цих проєктів. Не мали й земельної ділянки.

— У 2017–2018 роках створили державний музей. За дорученням Кабміну провели новий конкурс. Але реалізувати проєкт у центрі Києва складно — існує низка обмежень. Політики не були готові робити це. З боку влади — лише фінансування, — говорить Ігор Пошивайло. — Музей Революції гідності підпорядковується Інституту національної пам'яті. Будівництвом приміщення керує Міністерство культури. Цьогоріч розблокували реалізацію архітектурного проєкту музею, створеного в Німеччині. Канцлерка Анґела Меркель під час відвідування Києва в серпні поклала квіти на Алеї Небесної сотні й висловила задоволення, що серед 150 поданих проєктів переміг саме німецький.

У травні 2021 року підписали угоду з німцями. 8 вересня оголосили тендер. Проєктування триватиме до кінця 2022‑го. Роботи плануємо розпочати 2023‑го. Десь наприкінці 2025 року матимемо нову будівлю музею. Збережемо всі об'єкти народної меморіалізації. Наприклад, пам'ятник із бруківки зі слідами куль на Алеї Небесної сотні. Музей Майдану має стати засадничим міфом для України, як музей Варшавського повстання для Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Музей Революції гідності збудують за 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі