четвер, 17 січня 2013 05:15

"Можновладці вірять у спасіння через затягування гайок"

Автор: фото з сайта www.zarvanytsya.org.ua
  Тарас Возняк: ”Основним джерелом влади в Україні є олігархічні клани, які розпочинають між собою війну”
Тарас Возняк: ”Основним джерелом влади в Україні є олігархічні клани, які розпочинають між собою війну”

Звіт про права людини та демократію у світі 2012 року видала міжнародна неурядова організація "Фрідом Хаус". Україна потрапила до групи "частково вільних" країн і тих, де з 2008-го по 2012-й найбільше знизилися демократичні показники.

— В оцінках таких організацій, як "Фрідом Хаус", ідеться не про абсолютні показники, а відносні — як змінювалися демократичні інститути, демократичні свободи в країні, — пояснює політолог Тарас Возняк, 55 років. — У цьому плані зрозуміло, що в Україні вони скорочуються в силу різних обставин.

Яких саме?

— Є два ключові фактори. По-перше, режим пробує убезпечити себе від революцій чи інших соціальних вибухів. Але з іншого боку, крім режиму, навіть основним джерелом влади в Україні є олігархічні клани, які розпочинають між собою війну. І те, що ми називаємо "сім'єю" президента чи режимом, є тільки одним з елементів тої олігархічної структури, що керує та панує в Україні. Головними винуватцями звуження демократичних свобод в країні є саме ті олігархічні клани й олігархічна система правління.

Що рухає цими кланами?

— Їм головне, щоб могли вирішувати свої економічні питання й надалі безперешкодно грабувати країну, як вони це роблять 20 років.

Наскільки важливе питання демократичних свобод для пересічних українців?

— Потяг до свободи є нібито і фундаментальним, але, з іншого боку — він виникає епізодично. В ситуації Голодомору чи Голокосту, коли йдеться суто про виживання, питання свободи вже не актуальне. Ми наближаємося до цієї межі. Людям ідеться передовсім про виживання.

Скільки нам до цієї межі?

— Усе залежатиме від економічної динаміки в країні. Буде нова хвиля кризи — перед суспільством стануть питання виживання. В такій ситуації соціальний вибух може знести всю владно-олігархічну конструкцію, яку вони вибудували 20 років. Й у цьому контексті постає проблема і для режиму, і для олігархів.

До президентських виборів два роки. Як за цей час змінюватиметься ситуація зі свободами в Україні?

— Все буде тільки погіршуватися. Наші можновладці вірять, що єдине спасіння в умовах кризи — це затягування гайок. Хибна позиція. В порятунку країни треба консолідувати зусилля всього суспільства, а не скручувати його. Вони цього не розуміють.

Зараз ви читаєте новину «"Можновладці вірять у спасіння через затягування гайок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі