четвер, 01 листопада 2012 05:15

Мотивів тримати курс гривні немає

До виборів влада втримувала відносно стабільну ситуацію в економіці. Що далі відбуватиметься в цій сфері, розповідають експерти.

Віктор Суслов, 57 років, економіст, колишній міністр економіки й екс-нардеп:

— За останні кілька місяців темпи економічного зростання вповільнилися. Скорочують обсяги виробництва в головній експортній галузі — металургії. Через це зменшуються надходження валюти до країни. Упав на 10 відсотків обсяг будівельної галузі. Щодня з'являється інформація, що подекуди не виконують місцеві бюджети. Перевищує заплановану межу бюджетний дефіцит. На 2012-й розраховували зростання економіки на 2,3 відсотка. Тепер міжнародні агентства прогнозують, що він не перевищить 1 відсотка. Це означає недовиконання бюджету і проблему з виплатою зарплат бюджетникам, пенсій тощо.

Податкова та митниця не виконують плани за теперішньої економічної політики. Тому митні тарифи на імпортні товари зростатимуть. Це означає підвищення цін для пересічного українця. Подорожчав хліб. Найближчим часом збільшать вартість газу для населення. Після цього підвищать тарифи на комунальні послуги.

Ми купуємо за кордоном більше, ніж продаємо. Тому є ризик серйозного знецінення гривні. У влади немає політичних мотивів тримати курс. Питання лише, коли й наскільки національна валюта впаде.

Негативно впливають на економіку високі ставки у банках. Це може бути початком банківської кризи.

Олександр Охрименко, 48 років, президент Українського аналітичного центру:

— Заяви, що курс буде 9 чи 15 гривень, — це слова політиків перед виборами, а не прогноз. Робота у них така — "кошмарити" людей. Будь-який політик намагається посіяти паніку, щоб населення злякалось і побігло голосувати за "рятівника країни". В інших державах теж так роблять. Тільки там виборця лякають безробіттям, зниженням зарплат, або, на край — зростанням цін. А от курсом долара страхають тільки в Україні.

Вибори завершилися, тож прогнози про девальвацію в 30 процентів можна забути. Далі буде тривіальніше і навіть нудно. Крім хіба що політичних скандалів, хто кого зрадив.

Нацбанк продовжує використовувати адміністративні методи управління валютним ринком. Наприклад, спеціально обмежує обсяг гривні в обігу. Як наслідок — зростання ставок у нацвалюті.

Зараз ставки міжбанківських кредитів у гривні на рівні 46 відсотків. Зате міжбанківські кредити в доларах під 1 процент річних. Рано чи пізно банки змусять продавати "зелені". Фінустанови так і роблять. Але зливають долари на "сірий" валютний ринок. Там можна добре заробляти на охочих купити бакси. Тому поки що попит на готівкову валюту зберігатиметься.

Зараз ви читаєте новину «Мотивів тримати курс гривні немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі