неділя, 22 квітня 2007 16:50

Мороз згоден на все, крім перевиборів

Голова Верховної Ради Олександр Мороз підготував проект своєрідного меморандуму примирення й порозуміння учасників політичного процесу. Він погоджується на всі вимоги президента, крім однієї — позачергових виборів до парламенту. Тобто пропонує прийняти те, що так довго і безуспішно просив у владної коаліції глава держави: заборонити індивідуальне членство в коаліції, внести зміни до закону про Кабмін, узаконити Універсал національної єдності тощо. Чому ж цього не зробили раніше?

— Зараз Мороз повторює ініціативи Ющенка, — каже директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 37 років. — Бо чудово розуміє, що стати втретє спікером він навряд чи зможе. Під питанням і проходження до парламенту його політичної сили.

Утім, прості перевибори суттєво не змінять розстановки політичних сил, якщо не змінити виборчу систему, переконаний політолог. Адже нинішня криза обумовлена відсутністю механізму ротації політичних еліт. Відтак немає свіжих думок, нових людей зі стратегічним мисленням.

Кость Бондаренко пропонує повернутися до мажоритарної системи або хоча б змішаної. Щоб люди голосували за конкретного кандидата в депутати, а не за партійний список. А також могли пропонували кандидатів, що проявили себе на місцевому рівні. Так оновлюватиметься політикум.

За соціологічними дослідженнями, 67% українців виступають за повернення мажоритарної системи і лише 6% — за збереження пропорційної.

Зараз ви читаєте новину «Мороз згоден на все, крім перевиборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі