вівторок, 03 листопада 2009 18:47

Молодь виховуватимуть на прикладі козаків і повстанців

Молодь виховуватимуть на прикладі козаків і повстанців

Минулого тижня затвердили "Концепцію національно-патріотичного виховання молоді". Зусиллями фахівців міністерств у справах сім"ї, молоді та спорту, оборони, культури та освіти громадян віком 14–35 років навчатимуть "у дусі патріотизму, поваги до військової служби і чинного законодавства".

У молоді формуватимуть національну свідомість на історичних прикладах Київської Русі, козацтва, становлення Української народної республіки, героїки Другої світової війни, діяльності січових стрільців та Української повстанської армії. Обсяг фінансування концепції визначать через півроку. До 2015 року запланували видати серію військово-історичних книг і календарів патріотичної спрямованості, а також довідкові матеріали про досягнення країни за роки незалежності. В Інтернеті створять інформаційний портал. Засобам масової інформації рекомендують посилити патріотичну спрямованість програм і друкованих матеріалів. Засновуватимуть також військово-патріотичні клуби, спортивні секції, молодіжні козацькі осередки.

Кожна школа тепер зможе обирати власні проекти виховної роботи

— На відміну від радянських часів, концепція виховання є не обов"язковою директивою, а пропозицією. Кожна школа тепер зможе обирати власні проекти виховної роботи, розробляти і впроваджувати їх відповідно до своїх можливостей, — каже Олена Мовчун, 50 років, директор Асоціації приватних шкіл Києва. — Уже існують такі проекти, як "Я — громадянин України", "Добро починається з тебе", "Життя без сміття", "Подаруй квітку школі". Деякі з них втілюються у приватних школах за підтримки Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000".

— Це перший документ, наближений до традиційного військово-патріотичного виховання, — додає 37-річний Андрій Мохник, заступник голови Всеукраїнського об"єднання "Свобода". — Молодь, якщо дійде до того, буде готова захищати свою націю і державу не з примусу, а з внутрішньої потреби. За роки незалежності було кілька спроб розробити подібний проект. Але щоразу виходили однобокі документи, насичені радянською міфологією — із відзначенням 23 лютого, вихованням на прикладах героїв Червоної армії та радянського підпілля тощо. Вони виявилися нежиттєздатними, бо не мали відношення до незалежної України. Українці також повинні знати правду про своїх героїв: січових стрільців, Степана Бандеру та Романа Шухевича. Гадаю, концепція зустріне серйозну протидію і саботаж із боку антиукраїнських сил, учорашніх людей при владі, які відверто працюють або оглядаються на Москву. Тому впровадження її можуть загальмувати.

Зараз ви читаєте новину «Молодь виховуватимуть на прикладі козаків і повстанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі