четвер, 19 листопада 2020 07:00

Молдову вперше очолить жінка

15 листопада Молдова обрала президентом 48-річну Маю Санду. Опозиціонерка, лідерка партії "Дія та солідарність" набрала 57,75% голосів. Чинний президент 45-річний Ігор Додон фінішував зі 42,25%.

Мая Санду — донька вчительки й директора ферми. Закінчила факультет менеджменту Академії економічних досліджень Молдови. Також — Школу управління імені Джона Кеннеді при Гарвардському університеті. Працювала у відділі співробітництва з Євросоюзом у мінекономіки й у представництві Світового банку. Була радницею виконавчого директора цієї установи у Вашингтоні. У політиці — з 2012-го. Тоді стала міністром освіти. Заснувала партію "Дія і солідарність". На президентських виборах 2016-го посіла друге місце, програла Ігорю Додону. З червня до 12 листопада 2019-го очолювала уряд. Пріоритетом називала відносини з Євросоюзом. Виступала за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Влітку торік відвідала Київ. Частину промови у Верховній Раді виголосила українською: "Євроінтеграція та імплементація Угоди про асоціацію з ЄС — наші спільні цілі".

Чинний президент Ігор Додон у минулому — голова Партії соціалістів Молдови й депутат парламенту. Називав Крим російським, виступав за зближення Молдови з РФ. На нинішніх виборах найбільше за нього проголосували в окупованому Кремлем Придністров'ї — 86%, на півдні країни — 94%.

Президент Володимир Зеленський привітав телефоном Маю Санду з перемогою та запросив її до Києва.

— За Додона в нас не було відносин із Молдовою на найвищому рівні через його заяву, що Крим російський. Тепер це можна виправити, — каже експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 50 років.

— Молдова — парламентська республіка. А в уряді й парламенті зараз перевага Соціалістичної партії Додона. Україні треба підтримувати молдовські прозахідні сили, щоб вони виграли парламентські вибори. Тоді можна будувати спільну позицію по Криму, Донбасу й Придністров'ю на міжнародній арені.

"Якщо вдасться домогтися перемоги проєвропейських сил на парламентських виборах, можна буде говорити про реальні зміни в країні, — пише у блозі публіцист 53-річний Віталій Портников. — Інакше Мая Санду виявиться заручницею проросійських сил, які продовжуватимуть правити країною, а відповідальність за невдачі покладати на нового президента. Тоді молдован швидко переконають у тому, що європейські орієнтири нічого не значать і "всі вони однакові". Українці це проходили".

Зараз ви читаєте новину «Молдову вперше очолить жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі