понеділок, 08 вересня 2008 15:13

"Міняти дитині зубну щітку треба кожні два-три місяці"

  Наталія Савчук: ”Найчастіше вперше дитину приводять у стоматологічний кабінет не за рекомендаціями, а вже коли потрібна невідкладна допомога”
Наталія Савчук: ”Найчастіше вперше дитину приводять у стоматологічний кабінет не за рекомендаціями, а вже коли потрібна невідкладна допомога”

Головний дитячий стоматолог Міністерства охорони здоров"я України 43-річна Наталія Савчук каже, карієс може спровокувати захворювання шлунка та системи травлення.

Українці "люблять" стоматологів так, як французи чи німці?

— Приблизно так само. Доглядом за порожниною рота українці мало  відрізняються від жителів інших країн Європи. Там така ж ситуація: усі знають, що треба доглядати за зубами, та нехтують цим або роблять неправильно. Тому профілактична робота, мотивування пацієнтів до дотримання гігієни надто важливі.

Які найбільш розповсюджені стоматологічні захворювання в Україні?

— На першому місці карієс та захворювання пародонта — кровоточивість ясен тощо. Узагалі нинішня поширеність стоматологічних захворювань десь відповідає рівню СРСР. Діти страждають на хвороби зубів більше за дорослих.

Треба дещо міняти в наданні стоматологічної допомоги, більше працювати з батьками. Вплив лікаря на здоров"я дитини становить 10 відсотків, а батьків — 70. Якщо в родині не надають належної уваги чищенню зубів, то й дитина цього не робитиме.

Захворювання твердих тканин зубів і пародонта мають інфекційне походження. Тому ми намагаємося роз"яснити батькам, що деякі побутові звички шкодять здоров"ю дитини. Наприклад, мама облизує соску й дає її малюкові. Так передає свої бактерії.

Що ще порадите для профілактики стоматологічних захворювань у дітей?

— Змінювати зубну щітку треба раз на два-три місяці. Вона має відповідати віку дитини. Не можна користуватися дорослими зубними пастами: більшість з них абразивні й шкідливі для емалі дитячих зубів. Правильну форму щітки та пасту має порадити стоматолог. Але сьогодні понад 70 відсотків наших потенційних пацієнтів фактично займаються самолікуванням. Вибирають засоби гігієни самостійно — що більше до вподоби. А стоматолог бачить, які в дитини проблеми чи особливості, які їй потрібні засоби гігієни.

З якого віку потрібно піклуватися про зуби дитини та ротову порожнину?

— Профілактику потрібно проводити ще під час вагітності — уживати продукти, що містять кальцій. А догляд за порожниною рота дитини починати, щойно прорізалися перші зуби. Існує чимало сучасних засобів догляду — палички, напальнички тощо. Лікар-стоматолог порадить те, що треба. Перше відвідування дитиною стоматолога має відбутися в рік. Лікар допоможе усунути недоліки в догляді. Наприклад, мати неправильно прикладає до грудей чи годує з пляшечки. А це може негативно позначитися на рості зубів та прикусі малюка.

Мама облизує соску й дає її малюкові. Так передає свої бактерії

З року можна давати зубну щітку. До 2–3 років дитина поки що не може усвідомлено утримувати рідину в роті. Малюк має чистити зуби порожньою щіткою — аби не ковтнув зубну пасту. Чистити зуби дитину слід привчати вранці та ввечері. Показувати, як правильно це робити: зуби треба "підмітати", "вичищати". Процедура має тривати 2–3 хвилини. З 3–4 років можна використовувати зубну пасту.

Чи може профілактика гарантувати стоматологічне здоров"я?

— Інвестиції в профілактику завжди виправдані. Усі знають, що потрібно чистити зуби. Але між знанням та виконанням існує ще усвідомлення — навіщо це робити. А ще не всі вміють правильно користуватися зубною щіткою та пастою. Цьому може навчити стоматолог, якщо до нього вчасно звернутися не за допомогою, а за консультацією.

Найчастіше вперше дитину приводять у стоматологічний кабінет не за рекомендаціями, а вже коли потрібна невідкладна допомога. Тоді важко уникнути психотравми дитини й налагодити нормальні стосунки між лікарем та пацієнтом.

У світі стандартом профілактики якості стоматологічної допомоги є відсутність карієсу й захворювань пародонта в 12-річних дітей.

Наскільки важливо піклуватися про молочні зуби?

— Чомусь вважають, що молочні зуби — тимчасові. Тому про них не варто піклуватися й берегти. Це не так. Молочні зуби вразливі й легко пошкоджуються карієсом. А він провокує важкі захворювання організму дитини — шлункові, системи травлення тощо. Мало уваги батьки приділяють прикусу дитини. Це веде до неправильного розвитку щелеп та різних аномалій, лікування яких надто дороге.

Як стоматологічні хвороби впливають на загальний стан здоров"я людини?

— Напряму. Діабет, серцево-судинні захворювання пов"язані зі стоматологічними проблемами.

Діти полюбляють жувальні гумки. Вони нешкідливі?

— Заборонити дітям солодощі чи улюблені "жуйки" — це значить позбавити їх певних радощів дитинства. Не треба бути такими категоричними. Важко також уявити, що школяр на перерві з"їв свій бутерброд і відразу побіг до туалету чистити зуби. Це нереально. І при такій ситуації корисна жувальна гумка. Вона прибере з порожнини рота та зубів шкідливі бактерії, які є причиною карієсу. Але слід пам"ятати — жувальна гумка, як і зубна паста, має бути дитячою. Та й довго жувати не рекомендується.

Зараз ви читаєте новину «"Міняти дитині зубну щітку треба кожні два-три місяці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі