четвер, 27 січня 2011 10:22

Міністерська мовна концепція внесе хаос у систему освіти

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Минулого четверга завершилося громадське обговорення проекту концепції мовної освіти. Ухвалення цього документа стане згубним для української школи, вважає завідувач кафедри української мови Києво-Могилянської академії Лариса Масенко, 67 років:

— Концепція є новим способом русифікувати освітній процес. У проекті документа чітко не сказано, про яку мову викладання у школах ідеться. Немає визначення базової мови освіти. Зазначено, що російська — це мова міжнаціонального спілкування, а про англійську жодного слова. Такі ж положення проголошували в радянській освіті. Концепція внесе хаос у систему освіти, загальмує її розвиток і поглибить розкол суспільства на мовно-культурному ґрунті.

Нова мовна концепцією призведе до перепрофілювання шкіл у регіонах, де переважає російськомовне населення.

— Чиновникам не потрібно буде закривати нашу школу, достатньо змінити у ній мову навчання, — говорить 39-річна Світлана Білецька, матір учениці донецької школи №111. — Влада каже, що наша школа укомплектована лише на 56 відсотків, тому її треба оптимізувати: перевести дітей у російськомовні класи. Як тоді випускникам складати російською іспити з фізики, біології та хімії, якщо всі терміни досі вчили українською?

Проект обговорили заднім числом

Текст концепції мовної освіти в Україні розмістили на сайті Міністерства освіти й науки, молоді та спорту 28 грудня. Тиждень тому там само з'явилося повідомлення, що концепцію обговорювали ще з серпня 2010-го.

— Міністерство не лише скоротило термін громадського обговорення з місяця до 23 днів, а ще й вибрало зручну для себе дату його старту — напередодні Нового року, — каже активістка громадського руху "Не будь байдужим" 26-річна Олена Подобєд-Франківська. — Розрахунок простий: у вихідні за святковим олів'є людям не до обговорень. А потім ще й створили видимість процесу, буцім громадськість знайомилася з текстом концепції ще із серпня. Тобто українці обговорили документ заднім числом.

Зараз ви читаєте новину «Міністерська мовна концепція внесе хаос у систему освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі