четвер, 28 квітня 2011 05:45

Міграційні ігри режиму Януковича

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції" із пропозиціями президента Верховна Рада ухвалила 5 квітня. Кричущих проблем міграції він не вирішує, зате згодиться для вибіркового застосування влади з політичною метою.

Депутати, мабуть, так ретельно змінювали закони, що не дивилися телевізор. Навіть дружній до влади канал "Інтер" розповідав про те, як тисячі жителів Закарпаття та Буковини набувають румунського й угорського громадянств. Проте часу на зупинення цієї сепаратистської хвилі коаліція Януковича не знайшла. Країна й надалі житиме за нормами, які "не помічають" подвійного громадянства й урівнюють іноземців у правах з українцями.

Вочевидь, законотворці були зосереджені на інших змінах — досить дивних і не надто конституційних. Новий закон встановлює, що іноземця можна витурити з України, якщо він учинив дії, що суперечать меті та принципам Організації Об'єднаних Націй. Або якщо його діяльність на нашій території може негативно впливати на відносини України з іншою державою. Ці сміхотворні причіпки можна буде застосувати проти західних громадян, які насмілюються критикувати наше "покращення життя": журналістів, представників неурядових організацій, ображених інвесторів. Служба безпеки намагалася не пустити до України німця Ніко Ланґе — одного з небагатьох західноєвропейців, який знається на наших реаліях ізсередини і не мовчить, на відміну від дипломатів.

Наступними кандидатами на витурення можуть стати політичні біженці з Росйської Федерації, зокрема із Чечні, й решти країн СНД. Адже було кілька скандалів навколо видачі Україною таких людей режимам Росії та Білорусі.

Президент підганяє вітчизняне міграційне законодавство під побажання своїх східних друзів. А вони грають із Януковичем у подвійну гру. З одного боку, й самі виганяють громадян України та західних держав, які насмілюються хоч трохи критикувати російські порядки. З другого боку, надалі захищають власних чиновників, що агітують проти суверенітету України. Згадаймо Юрія Лужкова, Костянтина Затуліна та інших "ображених" попередньою українською владою, яким адміністрація Януковича скасувала заборону на в'їзд.

Зараз ви читаєте новину «Міграційні ігри режиму Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі