четвер, 05 травня 2011 03:30

"Ми – дрібнота. Україна не є центром сили"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Сергій Толстов: ”Кожне суспільство цінує не тих, хто говорить, а тих, хто працює”
Сергій Толстов: ”Кожне суспільство цінує не тих, хто говорить, а тих, хто працює”

Нинішній президент Сполучених Штатів Барак Обама подав заявку на участь у наступних виборах глави держави в листопаді 2012 року. Про роль Обами в українсько-американських стосунках і особливості американської політики розповідає директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років.

— Позиція адміністрації Сполучених Штатів у світі особлива. Американці надзвичайно високої думки про себе, раціональні у діях і не звикли робити подарунки. Тому з ними важче працювати, ніж з урядами інших країн. Дружбу там розуміють як виконання директив Вашингтона, — каже Толстов. — Для України важливо, щоб Америка враховувала наші інтереси так, як їх розуміє українське керівництво чи частина нашої еліти. Інакше ми завжди опинятимемося в незручному становищі або в ситуації, коли доведеться йти на непередбачені економічні втрати. Необхідно поводитися дуже обачливо і вміти домовлятися. Вашингтон може піти на певні кроки назустріч, якщо йому довести, що це кращий для нього вихід.

Хто для українців вигідніший у Білому домі?

— На мій погляд, адміністрація Обами є більш поміркованою, ліберальною й менш упередженою щодо України. При Джорджі Буші-молодшому нас уважали своєю зоною впливу. Хоча щодо всіх демократів такого сказати не можна.

Чому США не рахуються з Україною?

— Бо ми — дрібнота. Україна не є центром сили. Американцям вигідніше дивитися на нас як на елемент мозаїки, що вони використовують у тій чи іншій ситуації. Наприклад, їхні  інвестиції президент Віктор Ющенко відпрацьовував під час війни Росії з Грузією. Тоді Україна робила те, що було вигідно для американської політики, хоч і не до кінця.

В України є спільні політичні точки дотику зі США?

— Спільними можуть бути підходи щодо перезавантаження стосунків з Росією. Можна знайти точки дотику в питаннях європейської безпеки. Тут Україна може щось робити, бо 2013-го головуватиме в Організації безпеки та співробітництва в Європі.

Ліквідація Усами бін Ладена поліпшить стартові умови Обами в президентській кампанії?

— Супротивник Обами республіканець Дональд Трамп має досвід публічної діяльності. Він був ведучим на радіо й може впливати на американців, вихованих на цінностях масової культури. На тлі такого опонента Обама не почувався б комфортно. Але зараз убивство бін Ладена висвітлюватимуть як велику перемогу, і це підніме рейтинг Обами. Кожне суспільство цінує не тих, хто говорить, а тих, хто працює. Обаму тепер представлятимуть як переможця у війні з тероризмом. У ній він досяг більше за Буша-молодшого.

Зараз ви читаєте новину «"Ми – дрібнота. Україна не є центром сили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі