неділя, 25 лютого 2007 14:47

"Ми бачили Луценка в реальному протистоянні"

  Микола Карпюк: ”Український народ дедалі більше озлоблюється”
Микола Карпюк: ”Український народ дедалі більше озлоблюється”

Заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, 42 роки, говорить про реальну загрозу диктатури та вважає, що треба якнайшвидше скасувати політреформу.


Що найбільше турбує в нинішній ситуації?

— В Україні немає такого інституту влади, який би був підконтрольний народові та відповідав перед ним і нацією за стан справ у державі. Владу узурпували кілька фінансово-олігархічних кланів. Вони реалізують проект антиконституційно започаткованої так званої політреформи. Усю владу в країні має уряд, який не обирається народом, а створюється за допомогою махінацій, зради та змов. Водночас не несе відповідальності ні перед ким. Кажуть, він відповідає перед парламентом — але й Верховна Рада, і Кабмін контрольовані фінансово-олігархічними кланами. Кількома сім"ями, які через політреформу забрали владу у всенародно обраного президента. Це не розвиває суспільство, а колосально загрожує існуванню самої української держави, її суверенітету.

Що робитиме в цій ситуації УНА?

— На останньому з"їзді ми ухвалили проект раціоналізації держави. Основні напрямки дій такі. Перше — проведення референдуму щодо скасування політреформи. Друге — внесення в Конституцію такого поняття, як "мета держави". Вона має полягати в постійному забезпеченні якісного розвитку корінного населення України. Президент, якому після референдуму повертаються колишні повноваження, несе персональну відповідальність за досягнення цієї мети за час свого правління.

Ющенко мусить відновити справедливість

Раніше ви казали, що референдум щодо скасування ухвалених 2004 року змін до Конституції має відбутися вже до червня цього року. Чому?

— Якщо не провести референдуму до осені, то це може стати небезпечним. Український народ дедалі більше озлоблюється та озброюється. Накопичується енергія злоби, яка невідомо куди і як виллється. Нею можуть скористатися ворожі для України сили, і тоді опинимося на грані краху держави. Тому Віктор Ющенко мусить усвідомити свою відповідальність і зрозуміти, що його до влади привів український народ. Люди стояли на Майдані за те, щоб була суспільна справедливість. Але народ розчарувався в президентові й поступово розчаровується у своїй здатності до державної самоорганізації. Якщо Ющенко залишається з народом і справді дбає про Україну, то мусить відновити справедливість. Політреформу нав"язали всупереч волі народу. Відбувся антиконституційний переворот, тож потрібно все поставити на свої місця.

Ви почали співпрацювати з Юрієм Луценком. Не боїтеся — адже він колишній соціаліст, а вони завжди тяжіли до зради?

— Луценко нині один із загальнонаціональних лідерів, до якого придивляється й прислуховується суспільство. Він може багато для нього зробити. А соціаліст він такий, як я — іспанський пілот. Луценко вийшов із Соцпартії. Не хотів би говорити за нього про його переконання, але знаю, що вони далекі від соціалізму. Він патріот України, у нього свій погляд на розвиток держави. Є багато здорових і прогресивних думок, які ми схвалюємо й підтримуємо. І найголовніше те, що з усіх нинішніх українських політиків довіряти можна лише йому. Ми пройшли з ним спільний шлях боротьби: починаючи з 2000 року, з акції "Україна без Кучми". Бачили, як Луценко поводив себе під час реального протистояння і як поводилися інші. На відміну від багатьох, він нас не зрадив і не підставив.

Отож, ми підтримуємо формування громадського руху "Народна самооборона". На місцях люди мають створювати такі загони, аби відстоювати свої права. Бо сьогодні суспільство і влада живуть самі по собі. Між ними виникла прірва. Ця влада не веде до прогресу. Натомість в Україні є небезпека встановлення реальної диктатури — не однієї людини, а групи осіб. Буде порушення прав усіх і кожного. Тому ми повинні захищатися. Підтримуємо ініціативу Юрія Луценка провести навесні марш справедливості. Треба показати владі, що народ є і він готовий відстоювати свої права.

Яка саме співпраця можлива між УНА-УНСО та Юрієм Луценком?

— Зазначу: ми не заявляли про те, що вступаємо в його партію чи в якусь політичну структуру. А формування "Народної самооборони" — це один із моментів нашої ідеології. Український народ завжди самоорганізовувався в часи реальної загрози і відстоював і свої інтереси, й інтереси держави в цілому. Рух "Народна самооборона" може привести до формування на місцях, у кожному населеному пункті, реальних громад. І це теж один з аспектів нашої програми. Українське суспільство має жити за принципами наших предків — коли на місцях є громади, які самостійно вирішують головні питання свого життя. Водночас вони делегуватимуть частину своїх прав державній владі, яка має стежити за стратегічним розвитком держави. Якраз у формуванні реальних територіальних громад і може допомогти "Народна самооборона". Це позитивно для України.

Назву "Народна самооборона" Луценко не у вас "позичив"?

— Якщо і позичив, то ми не заперечуємо, а тільки вітаємо. Ця назва відображає те, що треба сьогодні робити українцям.

Зараз ви читаєте новину «"Ми бачили Луценка в реальному протистоянні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі