четвер, 17 липня 2008 15:43

Мельник дав відповідь на заяви Тимошенко

М"ясо дорожчає. Усе більше українців не можуть  дозволити собі його купити, а на урядовому рівні навколо цього продукту розпочалася війна.

Цього тижня міністр агрополітики Юрій Мельник висловив стурбованість увезенням з-за кордону м"яса низької якості. За даними митниці, протягом першого півріччя до України завезли 160 тис. т цього продукту. Лише 28% від цієї кількості, каже міністр, були належної якості.

Те, що українців часто годують "неїстівним"  м"ясом, яке значними партіями завозять наші наближені до уряду бізнесові структури — не новина. Комерсанти охоче  постачають з-за кордону м"ясо великої рогатої худоби за ціною менш як $1/кг. Стільки коштує те, що в інших країнах називають неліквідом. Час од часу із газет чи телепрограм можна дізнатися і про завезення до України туш мало не зі скотомогильників. А також про імпорт малопридатної до споживання буйволятини або про вагони заморської курятини — яку направляли на утилізацію, але потім чомусь спрямували на наші переробні заводи й намагалися пустити на ковбасу.

Викид такої інформації майже завжди є наслідком бізнесово-політичних розборок. Схоже, цього разу звинувачувальну промову Юрія Мельника — що обіймав нинішню посаду також в уряді Януковича і який має власні інтереси в м"ясному бізнесі — можна вважати відповіддю на інший викривальний виступ. Нещодавно прем"єр-міністр Юлія Тимошенко розповіла, що наближені до керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка виробники курятини тримають необґрунтовано високу ціну на продукцію.

Можна дізнатися і про завезення до України туш мало не зі скотомогильників

Справді, "наші ряби" приносять чималі й швидкі прибутки — бройлер набирає товарну вагу за півтора місяця. При цьому бізнесмени й на поточний рік пробили під себе бюджетні дотації. Стегенця нині коштують 22–23 грн/кг, тоді як в усьому світі оптом їх продають по 10–11 грн. Прем"єрка  небезпідставно вважає, що рентабельність зашкалює за всі розумні межі. За словами глави уряду, мають місце корупція, безконтрольність і картельні змови. Виробникам курятини Тимошенко висунула ультиматум: якщо до початку серпня ціни на продукцію істотно не знизять, вона скасує державні дотації для підприємств-монополістів із виробництва птиці.

Комерсанти-птахівники не залишилися в боргу: на звинувачення прем"єрки відреагували викриттям наближених до уряду компаній-імпортерів м"яса. Отак, мовляв, сприяють завезенню на вітчизняні м"ясокомбінати неліквіду. А вітчизняна продукція залежується на полицях.

Од цих комерційно-політичних війн споживач якщо й виграє, то ненадовго. Зазвичай, коли йдеться про бізнесові інтереси, чиновники вміють швидко домовлятися. А от агровиробники вже програли. Зокрема малопривабливе для бізнесу тваринництво. Доки одні в гонитві за швидкими грішми роблять гешефт на курятині, а інші завозять низькоякісне іноземне м"ясо, поголів"я великої рогатої худоби в країні зменшується. За останній рік — більш як на 700 тис.

Зараз ви читаєте новину «Мельник дав відповідь на заяви Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі