вівторок, 04 березня 2008 15:29

Медведєв може забажати реваншу

За попередніми даними, Дмитро Медведєв на президентських виборах у Росії набрав 70,24% голосів. 2004 року Володимир Путін отримав трохи більше — 71,34%. Але за нього тоді проголосували на 2 млн менше виборців. Цього разу вищою була явка.

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" 50-річний Володимир Фесенко вважає, що такий результат Медведєва досягнуто за рахунок ефективного використання адмінресурсу та відсутності вибору у прихильників ліберальних цінностей.

— На передвиборній зустрічі в Красноярську він натякнув на можливість політичної відлиги, — зауважує політолог. — Це додало йому голосів виборців з демократичного табору.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 31 рік, переконаний, що такий результат виборів має на меті насамперед психологічно подіяти на лідерів інших країн і засвідчити незмінність курсу Росії. Він звертає увагу, що у передвиборний період відбувалася своєрідна гра у "поганого і доброго поліцейського". Путін став надто жорстким і за місяць зробив кілька рішучих заяв, у тому числі й щодо України. На цьому фоні Медведєв мав вигляд ліберала і демократа прозахідного типу.

Володимир Фесенко каже, що нині в Росії розпочинається експеримент із двома центрами прийняття рішень. Раніше цього ніколи не було. У країні завжди існував один центр влади і один "барин". А тут буде два. Путін, якого нарекли національним лідером, на найближчі два роки залишиться першою скрипкою. Він визначатиме стратегічний курс. Медведєв, скоріше за все, буде виконавцем. Хоча він в останніх виступах казав, що сам визначатиме зовнішньополітичний курс. Але насправді проводитиме стратегічну лінію, яку вже окреслив Путін.

На Заході новий президент демонструватиме ліберальне обличчя російської влади. Щодо України — буде проводитися достатньо жорстка лінія. Останнім часом для Росії характерна політика "газпромізації". Те, що вигідно "Газпрому", є національним інтересом країни. Це стосується усіх питань глобальної енергетичної гри на пострадянському просторі, де Росія почувається енергетичною наддержавою.

— Під час українських президентських виборів 2004 року Медведєв був куратором від Кремля, — говорить політолог про можливий розвиток українсько-російських відносин. — У нього може бути комплекс, пов"язаний із поразкою Росії в цій кампанії. Тож від Медведєва слід очікувати більш жорсткої лінії, своєрідного реваншу, бажання поставити Україну "на місце".

Зараз ви читаєте новину «Медведєв може забажати реваншу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі