вівторок, 20 лютого 2007 16:24

Медики не хочуть визнати трамадол наркотиком

Знеболювальний препарат трамадол користується великим попитом у наркоманів. За словами головного нарколога МОЗ України Анатолія Вієвського, 52 роки, цей медикамент може продовжувати ефект від наркотичних речовин.

У дозі понад 400 мг трамадол здатен викликати ейфорію. На певній стадії препарат знімає інтоксикацію, іншими словами — пом"якшує "ломку". Його споживачі знають, у яких аптеках і як можна купити трамадол без рецепта.

Сьогодні на вітчизняному фармакологічному ринку щорічно продають близько 90 млн доз трамадолу за реальної медичної потреби у 4 млн. Різниця опиняється на "чорному" ринку. МОЗ цим стурбоване і пропонує встановити квоти на виробництво та імпорт препарату. Контролювати це доручать Міністерству внутрішніх справ. У такий спосіб мають намір ліквідувати немедичний обіг сильнодіючого лікарського засобу.

Власне, проблема трамадолу давно вже стала не лише медичною, а й кримінальною.

За це передбачено позбавлення волі до трьох років

— Слід запровадити суворішу відповідальність за нелегальне розповсюдження трамадолу, — каже заступник начальника Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Олег Шутяк, 46 років. — У принципі зараз Кримінальним кодексом за це передбачено позбавлення волі до трьох років, проте піймати розповсюджувача "на гарячому" дуже важко. Тому суди зазвичай зупиняються на адміністративних штрафах — максимум  1500 гривень. Сума для "бізнесменів" з їх оборотами — смішна.

Міліція давно вже пропонує МОЗ визнати трамадол наркотичною речовиною. Відповідно й покарання за його розповсюдження автоматично стало б жорсткішим. Але медики кажуть, що для цього немає підстав: трамадол не наркотик, а анальгетик.

— Фізичного звикання трамадол не викликає — тільки психологічну залежність, — пояснює Анатолій Вієвський.

— Існують міжнародні класифікації. Згідно з ними, це не наркотик, а ненаркотичний, центральної дії анальгетик, — зазначає голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Юрій Константинов, 43 роки. — Узагалі ж будь-яку речовину можна перетворити на наркотик.

МОЗ запропонувало перелік медичних засобів, немедичне вживання яких становить небезпеку. Вони не відносяться ані до психотропів, ані до наркотиків. Це окремий вид, куди занесли й трамадол.

Зараз ви читаєте новину «Медики не хочуть визнати трамадол наркотиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі