понеділок, 26 травня 2008 15:20

Майже весь український ріпак іде на експорт

Україна має всі шанси посісти лідируючі позиції у світі за кількістю площ, відведених для вирощування ріпаку. Адже торік восени селяни посіяли понад 1,5 млн озимини. Це на 87,4% більше, ніж позаторік.

2005 року ми за цим показником посідали третє місце в Європі після Франції та Німеччини. Площі під ріпаком збільшуються за рахунок їх скорочення під цукровим буряком, соняшником, ячменем. Українських аграріїв ріпак приваблює насамперед високими прибутками. На нього — стабільний попит експортерів. Стратегічну сировину вивозять з України без мита, переважно до країн ЄС. Там ріпак переробляють на біодизель. Наш селянин може бути впевненим — скільки б ріпаку не посіяв, перекупники заберуть увесь врожай за прийнятною ціною. Адже західні ринки збуту практично безмежні — там набирає обертів мода на екологічно чисте паливо.

Ріпак косять в середині червня. Для українських аграріїв він  також є справжнім рятівником: отримані гроші дають можливість зібрати потім зернові, іноді вистачає й на осінній засів. Тому не треба продавати пшеницю і ячмінь за найнижчими цінами.

За кожен гектар господарствам приплачували по 50 гривень

Та не все так добре. Біда в тім, що ріпак надто виснажує ґрунти. Отже, за чисте повітря для Європи Україна розплачується збідненням своїх чорноземів. До того ж виступає сировинним додатком. На відміну, приміром, від соняшнику, ріпак у нас майже не переробляють. На пальцях однієї руки можна перерахувати підприємства з переробки. Та й ті потерпають від браку сировини, бо їм важко конкурувати з експортерами — за ріпак вони нерідко пропонують аграріям готівку. А від того, що сировину переробляють за кордоном, Україна втрачає додаткові робочі місця й надходження до бюджету.

При цьому ще торік держава невідомо навіщо дотувала посіви ріпаку. За кожен гектар господарствам приплачували по 50 грн. До того ж сільгоспвиробники не перераховують до бюджету податку на додану вартість — а ПДВ експортерам держава повертає. Виникає запитання — кого ж ми тоді дотували?

Цьогоріч дотації скасували. Але запровадити обмеження — приміром, експортне мито — Україна більше не може. Це забороняють правила Світової організації торгівлі, до якої ми нещодавно вступили.

Зараз ви читаєте новину «Майже весь український ріпак іде на експорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі