вівторок, 22 січня 2008 14:36

Майже третину кредитів люди беруть на житло

Нещодавно Національний банк оприлюднив дані про діяльність банківської системи 2007 року. Згідно з ними, банки України розвивалися торік досить стрімко. Їхні активи збільшилися на 258,1 млрд грн, або на 75,9% порівняно з 2006 роком, і становлять 598,3 млрд грн.

Для порівняння — валовий внутрішній продукт України минулого року склав майже 700 млрд грн. Тобто обсяг активів вже цьогоріч може досягти розміру річного ВВП. Ще три роки тому цей показник становив 40%.

Головним чином збільшення активів відбулося за рахунок збільшення наданих банками кредитів. При цьому кредити населенню зросли на 97,8%, тоді як фірмам — на 63,9%. Позаминулого року розрив був ще значнішим: 134,3% — населенню і 51,7% — підприємствам. Це випереджувальне зростання кредитів фізичних осіб призвело до того, що їх вага у всіх наданих кредитах зросла за три роки з 23% до 36%.

Це означає, що все більше українців живуть у борг. І таке швидке зростання заборгованості непокоїть закордонних економістів. Бо значною мірою базується таке стрімке зростання кредитування українців на стрімкому зростанні їхніх доходів протягом останніх років. Якщо ж через якість, зовнішні або внутрішні причини воно припиниться, в країні може розпочатися хвиля банкрутств. Нині такий варіант розвитку видається малоймовірним.

Якщо зростання доходів припиниться, в країні може розпочатися хвиля банкрутств

На що ж беруть кошти українські громадяни? Користуючись даними окремих банків, можна визначити: біля третини всіх кредитів — на купівлю житла, по четвертій частині — на побутову техніку та авто. Решту — на ремонт, кредитні картки, кредити готівкою тощо.

Незважаючи на те, що кредити готівкою сьогодні становлять менше ніж 5% від усього обсягу кредитів фізичним особам, у них є суттєвий потенціал до зростання. Річ у тім, що майже всі ніші кредитування у супермаркетах побутової техніки та автосалонах уже заповнено, ринок житла також є дуже обмеженим. Тому банки все більш видаватимуть кредити, витрачати які клієнт буде на свій розсуд. У розвинених економіках, насамперед у США, це робиться через кредитні картки. Проте в Україні цей варіант поки що не проходить — люди психологічно важко налаштовуються на те, що за шматком пластика — справжні гроші. Тому і віддають перевагу кредитам готівкою, де отриману суму можна "помацати".

Щедро роздавати кредити готівкою банки спонукає великий відсоток. Якщо врахувати усі виплати по кредиту, то часто плата сягає 50–100% річних. Навіть використання відомих високими відсотками кредитних карток у випадку незначної суми кредиту — до 5 тис. грн — може виявитися менш обтяжливим для родинного бюджету. Тому українцям варто підходити до таких "легких" грошей з обережністю. Пам"ятаючи, що береш чуже і тимчасово, а віддавати треба буде своє і назавжди.

Зараз ви читаєте новину «Майже третину кредитів люди беруть на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі