понеділок, 11 червня 2007 19:54

"Майже 70 відсотків випускників одинадцятих класів бачать себе студентами вузів"

  Інна Бондіні: ”Сьогодні роботодавець цінує мізки — і це головний аргумент”
Інна Бондіні: ”Сьогодні роботодавець цінує мізки — і це головний аргумент”

Начальник відділу організації профорієнтації Державного центру зайнятості Інна Бондіні, 39 років, каже, що зараз на ринку праці попит на будівельників, технологів, слюсарів.


Як зацікавити молодь робітничими спеціальностями?

— Інтерес з"явиться, якщо підняти престиж цих спеціальностей. Замало пояснити школяреві, що токарі потрібні й важливі. Треба ще вести діалог із роботодавцем — щоб у токаря були нормальні умови праці, зарплата. А батькам випускника гарантувати: ваша дитина матиме і добрий заробіток, і повагу.

Чи вдається домовитися з бізнесом?

— У нас є два основні клієнти: безробітний і працедавець.  Причому останній не тільки клієнт, але й партнер на ринку праці.  Пояснюємо це роботодавцям, якщо заявка на вакансію довго не заповнюється через умови праці. Наприклад, запрошуємо їх на зустрічі з потенційними працівниками — школярами, студентами, відвідувачами центрів зайнятості. Одна справа, коли безробітному на словах пояснюєш, як слід поводитися, щоб одержати роботу. Інше, коли сам працедавець пояснює здобувачеві вакансії — що він від нього чекає, які вимоги висуває. Такі очні ставки корисні: вони позбавляють зайвих ілюзій, дозволяють реально оцінити свої можливості та порівняти їх із потребами ринку праці.

Які ваші аргументи на захист робітничих професій?

— Вони справді не популярні серед молоді. Майже 70 відсотків випускників одинадцятих класів бачать себе студентами вузів. А сьогодні потрібні будівельники, технологи, слюсарі. Насамперед молодь не влаштовує рівень зарплат. По-друге, молоді люди хочуть у майбутній професії елемент творчості, а в робітничих спеціальностях його не бачать. А даремно. На сучасних підприємствах із високим технологічним рівнем інтелектуальний компонент робітничої професії досить високий. Сьогодні працедавець цінує мізки — і це головний аргумент.

Близько 40 відсотків випускників ще не визначилися з майбутньою професією

Як поводитися на зустрічі з роботодавцем?

— Як відомо, зустрічають по одежині. Враження про людину складається в перші 10–15 хвилин спілкування. Тому варто звернути увагу на свій зовнішній вигляд, манеру поведінки. Поводитися впевнено, але не самовпевнено, не нахабно. Варто підготувати всі необхідні для співбесіди документи. Бажано також зібрати інформацію про підприємство чи фірму, де ви хочете працювати, про майбутню посаду. Хоча б загалом знати вимоги до неї. І, природно, підготувати виразну розповідь про себе. Краще написати коротке резюме. Це буде й підказка під час співбесіди. Резюме можна залишити роботодавцеві. Можливо, спочатку вам відмовлять, а пізніше зателефонують і запропонують роботу.

Вибір професії часто залежить від батьків. Це добре?

— От зараз близько 40 відсотків випускників ще не визначилися з майбутньою професією. За них часто вирішують батьки. Куди тато з мамою скажуть, туди діти й підуть. А батьки  виходять із власних можливостей улаштувати дитину. Тому більшість школярів над цим не задумується... А ми потім маємо це виправляти. Коли студенти розуміють, що обрана батьками для них спеціальність не те, що потрібно, — приходять до нас із запитанням: що робити?

І що ви радите?

— Залежить від кожного конкретного випадку. У будь-якому виді діяльності можна знайти щось близьке саме цій людині. Зрозуміти, до чого в неї є здібності. І допомогти знайти себе в професії, закінчити вуз. Якщо це взагалі неможливо, то радимо поміняти вуз і майбутню професію.

Що б ви порадили людині, яка тільки обирає професію?

— Наскільки б не була затребувана професія, якщо вона не до душі, результатів не досягнеш і нормальної кар"єри не зробиш.  Обираючи фах, треба врахувати власні здібності, інтереси й бажання працювати в певній сфері. Дати собі відповідь: де я себе реально застосую, де зможу заробити своєю професією гроші? Якщо вже не виходить самостійно на це відповісти, зверніться за профконсультацією до будь-якого центру зайнятості.

Зараз ви читаєте новину «"Майже 70 відсотків випускників одинадцятих класів бачать себе студентами вузів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі