понеділок, 20 жовтня 2008 16:23

Майбутній урожай буде гіршим за нинішній

За достроковими парламентськими виборами з газет і телевізійних екранів кудись зникли проблеми з хлібом насущним. Хоча ситуація з урожаєм-2009 є вже сьогодні тривожною.

Політики продовжують годувати співгромадян видовищами — про хліб ніхто не думає. Не вирішено питання про оподаткування аграрного сектору, особливості сплати ПДВ, не ухвалено держбюджету на 2009-й. Агротехнологічні строки засіву вже минули, а сільгосппідприємства всіх форм власності заклали озиму пшеницю, яка є основою зернового валу,  лише на 6 млн га. Це на 500 тис. га менше, ніж торік. Причини — не лише дощовий вересень, а й неможливість узяти кредит, високі ціни на "горючку" й низькі на цьогорічний урожай. Аграрії вкотре переконалися: сіяти хліб не вигідно.

Причому проблемою є не лише кількість, а й якість майбутнього врожаю. Добрив під нього внесено майже на третину менше, ніж у 2007-му. Отож, схоже, наступного року, як і 2008-го, на полях визріє чимало фуражу. Така "економія", коштів на добрива влітає господарствам у немалу копієчку. Підраховано: у цілому втрати агровиробництв на якості становлять близько 1 млрд грн. Пшеницю п"ятого-шостого класу тепер купують у сільгоспвиробників іноді нижче собівартості, по 600–700 грн. А на продовольчу ціни порівняно з минулим роком майже не впали — нині її можна продати по 1200–1300 грн за тонну. Тож різниця очевидна.

Аграрії вкотре переконалися: сіяти хліб не вигідно

Чого додали можливі вибори, то це вихвалянь про нинішні досягнення. Міністр агрополітики Юрій Мельник, інші аграрні керманичі на всі лади протрубили: в Україні зібрано майже 46 млн т зернових. Але тут як у відомому сталінському висловлюванні про вибори: важливо не те, хто як голосує, а те, хто рахує. У нас таке було не раз: після оптимістичних рапортів урожай значно "всихав". Але навіть не в цьому справа. Якщо в будь-якому селі запитати про заслугу аграрних керівників зі столиці, то мало хто й пригадає їхні прізвища. Цього року посприяла гарному врожаю насамперед погода — тоді як торік підвела аграріїв посуха.

Вродило не тільки в Україні. У Росії зібрали більш як 110 млн т зерна. Але там посіви на наступний рік не скоротили, а збільшили. Не відкрив, як передбачалося, нам хлібну дорогу на європейські ринки вступ України до Світової організації торгівлі. У 27 державах Євросоюзу також зібрано чимало зерна — понад 308 млн т зерна. Торік було близько 258 млн. Отож у Брюсселі тепер міркують, чи не вдатися їм до обмежень на ввезення до себе хлібних культур.

Зараз ви читаєте новину «Майбутній урожай буде гіршим за нинішній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі