пʼятниця, 19 листопада 2010 02:45

Людям ні з чого відкладати гроші на старість

 

За місяць рада директорів Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні ухвалить остаточне рішення щодо другого траншу позики Україні. Уряд домовився з місією фонду про виділення близько $1,6 млрд. В обмін на це Кабмін погодився з вимогою підвищити пенсійний вік для жінок.

— Виваженої і цілісної концепції пенсійної реформи в уряду нема, — зауважує 60-річна Людмила Шангіна, директор соціальних програм Центру Разумкова. — Підвищувати пенсійний вік для жінок ми змушені зробити, і нічого страшного в цьому нема. Він у нас найменший в Європі. Але це варто зробити в першу чергу для тих жінок, яким нині 30 років. Зараз нема необхідності вивільняти робочі місця від жінок похилого віку для молодих.

Головна проблема в іншому — у нас низька вартість праці. Тому більшість людей не мають заощаджень. Що змогли назбирати, втратили на початку 1990-х. А зараз ні з чого відкладати гроші на  старість. Тому й сподіваються або на державу, або на дітей.

Україна — єдина європейська держава, яка декларує, що дешева робоча сила є її конкурентною перевагою. Це ганьба. Треба створити умови, щоб наші олігархи, які спокійно пережили підвищення ціни на газ уп'ятеро, почали платити людям гідну зарплату. Лише це змусить їх модернізувати виробництво, запроваджувати новітні технології. Тоді у людей будуть достойні пенсії, заощадження. Вони самі собі дадуть раду, як жити на старості, а не продовжувати працювати після виходу на пенсію, щоб елементарно вижити.

Зараз ви читаєте новину «Людям ні з чого відкладати гроші на старість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі