четвер, 16 грудня 2010 10:38

"Люди, які дають і беруть хабарі, живуть краще"

 

— Корупція — це регуляторний механізм, який виникає, коли держава в особі чиновників не справляється зі своїми завданнями в силу недосконалості, — каже соціальний психолог Олег Покальчук, 54 роки. — І якщо на Заході її вважають негативом, то у країнах Азії корупція у вигляді подарунків, домовленостей між родичами завжди була нормою.

Усі українці колись платили, щоб пришвидшити вирішення проблеми. В іншому варіанті — домовлялися через знайомих. Тому сказати, що корупція — це абсолютне зло, не зможе жоден дорослий українець. Це складова культури. Безглуздо намагатися переробити нас за кілька років в американців. Не вірю в можливість серйозно контролювати законність за життя цього покоління. Сучасні діти бачать, як люди, які дають і беруть хабарі, живуть краще, катаються на машинах, їх діти вчаться за кордоном. Тому діти роблять висновок: треба наслідувати хабарників. У поведінці українців домінує звичаєве право.

Росія за рейтингом нібито долає корупцію, але мова, швидше за все, йде про Москву і Петербург. Ця країна розтягнута в території, де люди вирішують свої проблеми так, як звикли вирішувати. Цікаво, як вимірювали рівень корупції в Сибіру, Ханти-Мансійському окрузі, на Кавказі — у Чечні, Дагестані? Мабуть, термометром. Просто смішно казати, що по всій Росії подолана корупція.

Рівень корупції в Грузії дійсно знизився, бо пройшли радикальні реформи. Війна серйозно струсила країну. Там зрозуміли: або будемо стрімко перебудовуватися по європейському зразку, або зникнемо як явище.

Зараз ви читаєте новину «"Люди, які дають і беруть хабарі, живуть краще"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі