четвер, 04 жовтня 2012 00:30

Люди не бачать сенсу у виборах

Автор: підготувала Ольга Богачевська
 

За останні 10 років відбулися події, які цілком дискредитують поняття виборів, уважає соціолог Євген Головаха, 62 роки:

— За роки незалежності в людей накопичувалося багато розчарувань.  Ще у 1990-х робили дослідження, яким виборець бачить депутата. Найголовнішими для опитуваних були моральність, професійність. Зараз більше звертають увагу на статки кандидата — чи спроможний він щось  профінансувати особисто для виборця чи його регіону.

Явка виборців різко зменшилася на позачергових виборах до парламенту 2007 року. Тоді в людей було уявлення, наче всі політики їх зраджують. Спершу лідер Соцпартії Олександр Мороз перебіг із "помаранчевого" табору до "біло-блакитного". Потім депутати десятками переходили з фракції до фракції. Люди розгубилися, стали цинічні. Багато хто взагалі не бачить сенсу у виборах.

Протягом 1998-2007 років явка знизилася десь на 10 відсотків. Це некритично. Могло бути й гірше. У Європі та США тих, хто ходить на вибори, ще менше. Однак там стабільна політична ситуація, немає таких потрясінь.

10 років тому на вибори йшли багато партій. Виборцеві було важко визначитися, тому чимало людей голосували проти всіх. Останнім часом відбувається серйозне політичне протистояння, політичні табори чітко розмежовані — електорату легше визначитися з симпатіями, і голосувань проти всіх меншає. На цих виборах "противсіхи" поповнять лави тих, хто не голосує.

Зараз ви читаєте новину «Люди не бачать сенсу у виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі