пʼятниця, 18 жовтня 2019 06:25

Лондонський суд ухвалив рішення на користь України

— Це велика перемога для України. Платники податків витратили 5,5 мільярда доларів, щоб втримати Приватбанк від колапсу та врятувати всю фінансову систему держави. Ці кошти треба повернути в бюджет, — говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років.

Апеляційний суд Лондона і Вельсу задовольнив скаргу ­Приватбанку. Скасував постанову від листопада 2018-го про те, що судові органи Великої Британії не можуть розглядати позов українського банку проти його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

"Судовий наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова залишається чинним до винесення остаточного судового рішення, — повідомляє прес-служба Приватбанку 15 жовтня. — Судді дійшли висновку, що банк має достатньо підстав для розгляду справи про відшкодування 1,9 мільярда доларів. Із відсот­ками сума сягає 3 мільярди доларів. Коломойський і Боголюбов не можуть оскаржити рішення Апеляційного суду Лондона".

У грудні 2016-го Приватбанк пере­йшов у власність держави. До націоналізації шахрайство в банку призвело до збитків у $5,5 млрд, підтвердила міжнародна детективна агенція "­Кролл". У грудні 2017 року вже державний Приватбанк подав позов до Високого суду Лондона. Британці арештували активи Коломойського та Боголюбова по всьому світу на $2,5 млрд. Проте визнали, що не мають юрисдикції розглядати справу. 21 грудня торік українська сторона направила апеляцію.

— Сподіватися в цьому процесі на необ'єктивність українських судів не варто. Альтернативою для Привату є Лондонський суд — його рішення неможливо не виконувати, — каже Сергій Фурса.

— Якщо Коломойський відмовиться компенсувати гроші, його замкнуть на території України. Усю його бізнесову та фінансову діяльність за межами нашої держави паралізують. Заарештовані активи за кордоном перейдуть у власність України.

Британські судді чітко визнають, що був факт масштабного відмивання коштів через банк. Немає причин сумніватися, що вирок буде на користь України. Це питання часу. У першій інстанції розгляд позову Приватбанку проти колишніх власників триватиме від одного до двох років. Очевидно, далі Коломойський подасть апеляцію і затягне процес ще десь на рік. Але щодня його борг перед Україною збільшується на 500 тисяч доларів. Тож ми готові почекати.

Ключовим ризиком є діяльність колишніх власників в Україні. Якщо візьмуть під контроль Приватбанк зсередини, справа посиплеться. Можуть намагатися ввести в керівництво своїх людей, які скасують позов до Лондонського суду.

— Переломне рішення. Бажання попередніх власників не втілилися в життя. Вони б хотіли, щоб справу розглядав український суд, із яким можна домовитися, — каже економіст Андрій Новак, 46 років. — Рішення британців розв'язує руки президенту Володимирові Зеленському. Тепер він має вагомий аргумент у можливій суперечці про долю банку чи якоїсь компенсації Коломойському та його товаришам (у квітні цьогоріч Ігор Коломойський заявив, що прагне не повернути банк, а відшкодування $2 млрд. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Лондонський суд ухвалив рішення на користь України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі