середа, 30 травня 2007 15:19

"Літо — це насамперед кишкові захворювання й інфекції"

  Сергій Бережнов: ”Можливо,  вводитимемо вакцину від пневмонії та низки ротовірусів”
Сергій Бережнов: ”Можливо, вводитимемо вакцину від пневмонії та низки ротовірусів”

Головний санітарний лікар Міністерства охорони здоров"я Сергій Бережнов, 58 років, вважає відмову від щеплення без вагомих на те причин злочином проти дитини.


Чи всім дітям можна робити щеплення?

— Кожна вакцина має перелік протипоказань. Є тимчасові — як правило, коли дитина хворіє. Отож її треба оздоровити, почекати одужання, а потім прививати. Є  життєві протипоказання — щеплення може загрожувати життю пацієнта через певний стан його здоров"я, хронічну хворобу абощо. Звісно, вакцинувати таку людину не можна. Але загалом вакцинація має дуже мало протипоказань.

Що мають робити батьки, коли хочуть відмовитися від вакцинації дитини?

— Надати письмову відмову до медичного закладу. Але слід усвідомлювати, що цим ставлять під загрозу здоров"я дитини. До того ж можуть виникнути проблеми в дитсадку та школі. Щоб бути в дитячому колективі, потрібні прививки. Загалом, якщо немає підстав для відмови від щеплення, а є лише небажання батьків — це злочин проти власної дитини.

Чи багато таких відмов?

— Незначний відсоток відмовників був завжди. Але після антивакцинаційних кампаній у ЗМІ він зазвичай збільшується до 10–15%. А потім можемо пожинати сплеск захворюваності. Так, 50–60 тисяч людей за рік перехворіло на кір. Є й летальні випадки, численні ускладнення тощо.

Щоправда, з кором ситуація дещо інша. На початку 90-х були "провали" з вакциною. Тоді практично не робили щеплень від кору й паротиту — не було чим. Така ситуація простежувалася в Західній Україні, де прививки мали робити за кошти місцевого бюджету, а грошей не було.

Чи вистачає коштів сьогодні?

— 2001-го на вакцинацію виділялося 65 мільйонів гривень. У бюджеті цього року на щеплення передбачено понад 200 мільйонів.

Що таке календар щеплень?

— Це нормативно-правовий документ Міністерства охорони здоров"я. Він містить перелік обов"язкових профілактичних щеплень та оптимальні терміни, коли їх треба робити. Донедавна до цього календаря входила вакцинація від дев"яти інфекцій: туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи та гепатиту В. Торік розпочато щеплення проти гемофільної інфекції.

Краще готувати сьогодні на сьогодні

Цей перелік збільшуватимуть?

— Так. Питання розглядають вчені-імунологи та лікарі. Всесвітня організація охорони здоров"я рекомендує зробити це з урахуванням епідеміологічної ситуації. Можливо,  вводитимемо вакцину від пневмонії, низки ротовірусів. Також нас непокоїть ситуація з менінгітом. Він має три різновиди, а вакцини є лише від двох. Дуже висока захворюваність на гепатит А. Тому варто ввести щеплення і від цієї інфекції.

Крім того, плануємо збільшити кількість людей, для яких щеплення буде обов"язковим. Ідеться про працівників харчової промисловості та громадського харчування.

Також розглядаємо питання переходу на так звані багатокомпонентні вакцини. Це коли однією ін"єкцією робиться щеплення відразу від кількох інфекцій. Це дуже важливо для дитини, бо допомагає зменшити кількість ін"єкцій та уникнути психотравми від багаторазового відвідування маніпуляційного кабінету.

Яких захворювань слід остерігатися літом?

— Літо — це насамперед кишкові захворювання. Отруєння, пов"язані з зіпсованими харчовими продуктами. Це інфекції — сальмонельоз, дизентерія, різні ротовіруси. Вони прекрасно почуваються у спеку. А "харчуються" тим, що й ми, — ковбасою, м"ясом, салом. Тільки вже зіпсованими. Навіть ті мікроби, які є у воді і за звичайних умов безпечні, у спеку починають розмножуватися й становлять загрозу для здоров"я людини.

Що варто робити для уникнення неприємностей?

— Треба терміново прибрати вуличну, стихійну торгівлю в містах. Не раджу готувати їжу, яка швидко псується. Краще варити сьогодні на сьогодні. Тримати страви в холодильнику. Перед вживанням їх слід піддати термічній обробці — прокип"ятити. Не готувати складних страв: рубленого м"яса, макаронів по-флотськи, холодців, котлет? Якщо їжа підозріло пахне чи має сумнівний вигляд, краще її викинути — не ризикувати власним здоров"ям.

А як бути з водою?

— Сьогодні в нас немає даних, що вода стала гіршою. Але її краще кип"ятити.

Чи збільшать кількість ліжок в інфекційних відділеннях лікарень?

— Ні, нині такої потреби немає. Лікарні впораються з тим напливом хворих, який буде.

Зараз ви читаєте новину «"Літо — це насамперед кишкові захворювання й інфекції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі