четвер, 21 січня 2021 06:26

Лідерство Заходу закінчується

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Сполучені Штати переживають глибоку кризу. Однополярний світ на чолі із США — вже історія.

Пандемія остаточно поховала глобальне американське лідерство. Держава, що має найвищий показник смертності від коронавірусу, не може бути прикладом для наслідування. Провал у боротьбі з пандемією не можна списати на безпорадне правління Дональда Трампа. Його президентство — наслідок, а не причина хронічних хвороб американської демократії, на які вона слабувала останні 30 років. Штати завжди пишалися ефективністю своїх інституцій. Але вони виявилися безсилими перед ­викликом.

Від 1500 року Захід незмінно тримав технологічне лідерство. Тому міг просувати у світ свої цінності й моделі урядування. Нині домінування Заходу добігає кінця. Центр технологічного розвитку зсунувся на Схід. Чотири з 10 найпотужніших економік розташовані в Азії. Найбільше патентів реєструють Корея, Китай і Японія.

Україні потрібно вийти з біполярної системи мислення часів холодної війни. Світ не поділений на зухвалих росіян, сильних американців і багатих європейців. Нам може не подобатися "цифровий тоталітаризм" голови Китаю Сі Цзіньпіна чи агресивний націоналізм президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Але ми не можемо ігнорувати цих явищ та їхнього впливу на наш взаємозалежний світ. Ми можемо клясти російського президента Володимира Путіна, але маємо прийняти, що географія — це доля. Треба вчитися співіснувати з потужним ворогом-сусідом. Бо РФ — 11-та за рівнем ВВП економіка й друга за потугою армія світу.

На наших геополітичних радарах мають з'явитися не тільки Вашингтон, Москва, Брюссель, Берлін і Париж, але також Лондон, Анкара, Пекін, Сеул, Токіо, Нью-Делі та Єрусалим. Маємо навчитися жити у складному й мінливому світі. На відміну від часів холодної війни — вже не можна знайти собі потужного сюзерена (держава, щодо якої інші перебувають у залежності. — ГПУ) і робити під його "дахуванням", що заманеться.

Збільшення світового населення, зростання потреби в їжі й питній воді та глобальні зміни клімату знову перетворюють Україну на ласий шматок на перехресті цивілізацій. Аби цю територію не пошматували, нам слід вибудувати правильні взаємини з усіма центрами сили в сучасному світі. Не робити ставки лише на Вашингтон. Урешті-решт, за всієї могутності, США часів президентства Барака Обами не запобігли ні анексії Криму, ні війні на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Лідерство Заходу закінчується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі