четвер, 26 лютого 2009 19:10

Курс долара й надалі коливатиметься

Курс долара й надалі коливатиметься

Курс долара цього тижня стрімко зріс й наблизився до 10 грн. Основні причини — очікування зменшення пропозиції валюти за умов зростання попиту на неї на тлі загальної політичної та економічної невизначеності.

Із початку року Нацбанк чекав на отримання другого траншу 16-мільярдного кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі майже $2 млрд. Із врахуванням цих запланованих коштів НБУ практично щодня виходив з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок і в січні таким чином витратив $1,6 млрд. За попередньою оцінкою, з 1-го по 20 лютого було викинуто на ринок ще понад мільярд.

Але через небажання Кабміну переглядати показники бюджету, Міжнародний валютний фонд затримує видачу траншу. Цілком можливо, що до кінця першого кварталу Україна цих грошей не побачить. Водночас меморандум із МВФ треба продовжувати виконувати — а там є непряме обмеження об"ємів валютних інтервенцій НБУ. Відповідно, якщо Нацбанк хоче дотримуватися меморандуму, він не може продавати валюту до кінця кварталу. Бо відмова від цих обмежень може призвести до того, що решту кредиту не дадуть.

Цілком можливо, за якийсь час курс стане 8 гривень за долар

Другим важливим чинником злету долара є необхідність до 7 березня заплатити за куплений у лютому в "Газпрому" газ. Він нині обходиться приблизно по $400 млн на місяць. А якщо "Нафтогаз" вчасно не зробить платіж, то надалі змушений буде купувати паливо на умовах передоплати. Враховуючи складнощі в оплаті навіть після того, як газ спожили й принаймні частково оплатили, передоплату "Нафтогаз" точно не витягне. НБУ вже заявив, що продасть валюту для оплати газу безпосередньо, а не через міжбанківську валютну біржу, але це все одно позначиться на золотовалютних резервах. Відповідно й на можливості маневру щодо курсу долара.

Фоном для цих двох чинників слугують не надто добрі новини. Міжнародні рейтингові агентства або знизили рейтинги України, або планують це зробити через зростання ризиків банківської й валютної кризи. Із 11 лютого НБУ зобов"язав банки продавати безготівкову валюту за встановленим Нацбанком середньоринковим курсом — інакше вони не зможуть її в нього купити і ризикують узагалі втратити ліцензії. Правда, лист НБУ не є законодавчим актом, хоча до нього заведено прислухатися. Поміж іншого це призвело до того, що банки активно перейшли на ринок євро-гривня, де НБУ обмежень не встановлював. І там курс у перерахунку по курсу євро до долара підійшов упритул до 9 грн за $1.

Прогнози поки що залишаються невтішними. Імовірно, що гривня слабшатиме й надалі. Правда, як і в січні-лютому, це відбуватиметься хвилями. Цілком можливо, за якийсь час курс стане 8 грн за $1.

Люди ставляться до таких коливань уже спокійніше. Мабуть, трохи звикли, та й зменшення доходів відчувається — адже одних звільнили, іншим зменшили зарплати й премії. Вільних гривень, які можна обміняти, стало менше. Хоча в деяких обмінниках буває брак валюти, це не викликає такої нервової реакції, як минулої осені. Люди все більше усвідомлюють, що криза не обійде їх стороною.

Зараз ви читаєте новину «Курс долара й надалі коливатиметься». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі