четвер, 24 березня 2011 23:56

"Кучма переконаний, що слідство визнає його невинним у вбивстві Ґонґадзе"

Автор: фото з особистого архіву Олександра Жира
  Олександр Жир: ”Слідство завершать у квітні-травні 2012-го, напередодні парламентських виборів”
Олександр Жир: ”Слідство завершать у квітні-травні 2012-го, напередодні парламентських виборів”

Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо екс-президента України — Леоніда Кучми. Його підозрюють у причетності до незаконних дій та вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе і незаконних дій стосовно журналіста Олексія Подольського. Кучмі обмежили виїзд з України.

— Прокуратура могла порушити кримінальну справу сама, якщо має підстави стверджувати про наявність злочину в діях екс-президента, — зауважує колишній народний депутат Олександр Жир, 53 роки. Він був головою тимчасової парламентської слідчої комісії у справі вбивства Ґонґадзе. — Хоча я не виключаю, що справу ініціював Леонід Данилович, щоб остаточно обілити себе і поставити крапку у звинуваченнях. Він переконаний, що слідство визнає його невинним у вбивстві Ґонґадзе.

Чому саме зараз справа дійшла до Кучми?

— Мене теж це дивує. Як і те, чому за 10 років прокуратура не розслідувала "касетний скандал". Якщо майор Микола Мельниченко не мав права прослуховувати кабінет президента, то його слід притягнути до відповідальності. А якщо Кучма вдавався до протиправних дій — треба розслідувати його діяльність.

П'ять років президентства Віктора Ющенка пішло на те, щоб забезпечити захист Кучмі від кримінального переслідування. Можливо, тепер Віктор Янукович хоче показати прагнення встановити законність у державі.

Кучма є одним із політичних батьків Януковича. Чи може Віктор Федорович зрадити Леоніда Даниловича?

— Діти за батьків не відповідають. Я не згоден, що Кучма є "батьком" Януковича. Скоріше — Ющенка. У цьому Віктор Андрійович зізнавався, а Янукович такого ніколи не казав. Ющенко став президентом тому, що мав підтримку Леоніда Даниловича.

Справою Кучми тиснуть на його зятя, підприємця Віктора Пінчука?

— Не виключено. Прем'єр-міністр Микола Азаров публічно заявляє про необхідність повернення до державної власності майна, яке було приватизоване незаконно. Зокрема й Нікопольського феросплавного та кількох трубних заводів Пінчука.

Хто підказує Януковичу сценарії на кшталт "справа на Кучму"?

— В оточенні президента багато розумних людей. От цього тижня поновили справу щодо загибелі В'ячеслава Чорновола. Такими гучними процесами влада може відвертати увагу від непопулярних рішень — Податкового кодексу, пенсійної реформи, збільшення тарифів тощо.

За що можна було би притягнути Кучму до кримінальної відповідальності?

— За тортури міліції щодо правозахисника Олексія Подольського. Його 1999 року люди генералів Олексія Пукача та Едуарда Фере вивезли в ліс, били і примушували копати для себе яму. Причетність Кучми до цього доводять записи Мельниченка. Це має отримати юридичну оцінку.

Екс-депутат Олександр Єльяшкевич 2002-го стверджував, що вчинити напад на нього наказав Кучма. Нібито це засвідчують і записи Мельниченка.

— Жодних матеріалів, які підтверджували би слова Єльяшкевича, я не бачив. Він надавав парламентській комісії якісь записи. Але, на мій погляд, вони про це не свідчили. Там не було погроз щодо нього. Так само я не чув жодного запису з плівок Мельниченка, де Кучма давав би пряму вказівку вбити Ґонґадзе.

Чому розкриття цього вбивства розтягнулося на роки? Хто гальмував його?

— За часів Кучми воно не могло було розкрите. Він цього не допустив би. А президент Ющенко зробив усе, щоб розкриття злочину не дійшло до замовників. Відзначати однією з найвищих державних нагород Михайла Потебенька, генпрокурора на час скоєння цього злочину, — це цинізм до країни і зрада тих, хто привів Ющенка до президентства.

Подобається комусь Янукович чи ні, але тільки з його приходом до влади ця справа рушила вперед.

За яких умов можуть порушити справу стосовно спікера Володимира Литвина?

— За наявності достатніх підстав, які свідчать про скоєння ним злочину. Політичні причини не матимуть значення. Хоча у нашій державі можуть бути такі речі, коли справу порушують і без підстав. Я не знаю, які матеріали щодо Литвина має Генпрокуратура. Майже все, що було в мене, я передав слідчому прокуратури.

Чому плівки Мельниченка визнали речовим доказом тільки зараз?

— Те, що ці записи є справжніми, а не підробкою, я доводив ще у 2001– 2002 роках. Це підтверджувала експертиза, проведена американською компанією "Бек Тек". Але тривалий час на них ніхто не зважав. Якщо тепер їх визнали доказом, це прискорить розгляд справи Кучми.

Коли можуть бути порушені кримінальні справи на інших колишніх президентів, спікерів, прем'єрів?

— До честі Януковича і його команди, що вони не заплющили очі на дії своїх попередників. Цей приклад надихне наступну владу. Тому на Януковича чекає те саме.

Як закінчиться справа Кучми?

— Її затягнуть десь на рік. Слідство завершать у квітні-травні 2012-го, напередодні парламентських виборів. Залежно від політичної ситуації Кучму можуть або виправдати, або судити. Швидше за все, виправдають.

Головна мішень у справі — Тимошенко

Президентській команді потрібна нова іміджева стратегія, розрахована на брюссельські та вашингтонські еліти, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 55 років.

— Особистого чи приватного інтересу у відкритті справи щодо Кучми в Януковича немає. Є тактичний інтерес. Показують, що Віктор Янукович — президент закону. Незалежно від того, хто той закон порушує: чи екс-президент, чи екс-прем'єр-міністр. Також хочуть уникнути будь-яких звинувачень, що Юлію Тимошенко переслідують за опозиційну діяльність, а не за скоєні державні злочини. У цій справі головна мішень не Кучма, а Тимошенко. Завжди зможуть сказати, що переслідують не тільки її, а таку священну корову, як Леонід Данилович. Убивають цією справою кількох зайців. Невипадково ця справа з'явилася напередодні поїздки Тимошенко до Брюсселя. Вона там буде скаржитися, що опозиція гнана, що Генпрокуратура переслідує тільки опозицію. А тепер усі її докази нівелюватимуться.

Відкриттям справи проти Кучми президентська команда дає сигнал  брюссельським і вашингтонським елітам, що доведе до кінця справу вбитого журналіста Георгія Ґонґадзе, назве замовників. На відміну від улюбленця Заходу Віктора Ющенка. Але рейтинг президента Януковича не підвищиться від того, що Генпрокуратура розглядатиме справу Кучми. Це не електоральна проблема, а політична. Як і перспективи цієї справи. Чи доводити її до кінця — вирішуватимуть не в прокуратурі і не в судах, а в політичних колах.

Вирок Кучмі не винесуть. Навряд чи він міг дати пряму вказівку вбити Ґонґадзе. Цей політик радянської школи не ріс у бандитських умовах. Міг вилаятися на адресу журналіста, поскаржитися — але не більше.

Справи проти екс-президентів Віктора Ющенка та Леоніда Кравчука навряд чи порушать. Якщо це станеться, команда Януковича налаштує проти себе всю українську еліту. Отримає єдиний фронт із Кучми, Кравчука, Ющенка і ще й Тимошенко. Це був би повний непрофесіоналізм. А звинувачувати у цьому президентську команду я не можу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Кучма переконаний, що слідство визнає його невинним у вбивстві Ґонґадзе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі