середа, 27 жовтня 2010 03:47

Кучма досі впливає на розслідування вбивства Ґонґадзе

Автор: фото з сайта www.pravda.com
  Олег Мусієнко
Олег Мусієнко

"Справа вбитого журналіста Георгія Ґонґадзе досі не розкрита через зобов'язання президента Віктора Януковича перед екс-главою держави Леонідом Кучмою", — вважає 58-річний Олег Мусієнко, колишній адвокат генерала Олексія Пукача.


Чому Олексій Пукач відмовився від ваших адвокатських послуг?

— Він зробив це під жорстким тиском заступника генпрокурора Рената Кузьміна і Владислава Грищенка, нового слідчого у справі Ґонґадзе. Пукач казав, що вірить мені, задоволений моєю позицією — і раптом відмовився. Він людина залежна. Можливо, йому щось пообіцяли. Але його обдурили. І коли він це зрозуміє після закінчення судового слідства, не виключаю, знову звернеться до мене. І ми будемо у суді разом обстоювати пом'якшувальні обставини.


Навіщо знадобилося усувати вас від справи?

— Коли на початку вересня було оголошено про закінчення досудового слідства, ми з моїм підзахисним не були з цим згодні. Я заявив: звинувачуючи Пукача у виконанні замовного вбивства, не можна не назвати його замовників. Ніхто не спростував свідчень Пукача про президента Леоніда Кучму і голову його адміністрації Володимира Литвина як замовників справи. Про це свідчать і плівки майора Мельниченка, і передсмертна записка покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який віддав Пукачу злочинний наказ. Я наполягав на допиті цих політиків, на проведенні психіатричної експертизи.

Окрім того, потрібно допитати колишнього генерального прокурора Михайла Потебенька, який, за словами Пукача, перешкоджав членам слідчої групи проводити слідчі дії в МВС. Він казав: шукай серед бандитів, а в міністерство носа не пхай. Також слід допитати екс-генпрокурора Святослава Піскуна, тележурналіста Савіка Шустера. Адже перший арешт Пукача здійснював Піскун. Після цього президент Кучма звільнив його з посади. На передачі "Свобода слова" Піскун пообіцяв Савіку Шустеру розповісти, хто і як на нього тиснув.


Вважаєте, що Кузьмін і Грищенко — люди Кучми?

— Це залежні люди. Особливо Грищенко, адже він підлеглий Кузьміна. У яких відносинах Кузьмін перебуває з Кучмою, сказати не можу. Але те, що він спілкувався з колишнім президентом особисто, — факт. Скоріше за все, Кузьмін не просто так з'явився у Генеральній прокуратурі. Він, як і генеральний прокурор Медведько, виходець із донецького регіону, узгоджено працює з президентом України.

Віктор Янукович також зацікавлений у затягуванні справи?

— І не тільки він. Пукача затримали за президентства Віктора Ющенка. І він, і Янукович були прем'єр-міністрами за Кучми. На такі посади просто так не призначають. Тому між ними існують певні стосунки, взаємні зобов'язання.


Коли у справі загиблого журналіста можна буде поставити крапку?

— Справу Ґонґадзе буде розкрито тоді, коли назвуть замовника його вбивства. Це можливо, якщо буде на це політична воля. Щоб Кучма і Литвин постали перед судом як замовники вбивства, їм потрібно висунути звинувачення. Це потребує згоди Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності Литвина. І якщо буде переконливим подання генпрокурора, відповідна громадська думка, Рада нікуди не дінеться.


Які перспективи такого розвитку подій?

— Є два варіанти. Перший: Генпрокуратура незаангажовано й об'єктивно доводить досудове слідство до кінця, називає замовників убивства і передає справу до суду. А суд уже вирішує, чи достатньо доказів для обвинувачення замовників.

Другий варіант: на думку колишнього захисника Пукача наплюють, громадськості скажуть: ми притягнемо винуватців до відповідальності, але дайте трохи часу. Справи Кучми і Литвина виділять в окреме виробництво. Це позначиться на повноті та об'єктивності слідства. Справа просто розсиплеться.

Вона має більше шансів піти в суд із одним обвинуваченим — Пукачем. Він повністю визнає свою провину і жодного разу не змінював свідчень. Каже, що не міг не виконати наказ Кравченка, бо той кричав йому: бачиш, звідки дзвонять, з Адміністрації президента! Він не мав на меті позбавити Ґонґадзе життя, хотів лише його приспати. Натиснув на сонні артерії, не розрахував сили, через що настала смерть журналіста.

Відносно Юрія Кравченка як загиблого справа закрита. Але родичі можуть оскаржити цю постанову. Скажуть: доводьте вину, ми не віримо в його обвинувачення. Про це уже говорить жінка покійного.


Зараз є загрози безпеці Пукача?

— Вважаю, він перебуває у цілковитій безпеці. Якщо з ним що-небудь трапиться, це відразу ж спаплюжить керівництво Генеральної прокуратури. Їм це не потрібно.


Чи користуєтеся ви послугами охоронців?

— Жодних погроз на мою адресу не надходило. Зрештою, яка б охорона не була, якщо мету поставлять — її досягнуть. Тому послугами охоронців не користуюся.

Зараз ви читаєте новину «Кучма досі впливає на розслідування вбивства Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі