четвер, 31 травня 2007 18:15

Криза триватиме принаймні до осені

Реанімована указом президента Ющенка Верховна Рада п"ятого скликання — на два дні задля ухвалення відповідних законів — була знову розпущена. 29 і 30 травня, відведені для врегулювання усіх протиріч виборчого законодавства, так і не привели до  очікуваного прориву.

Зрештою президент дав парламенту ще один день. А перед тим, минулого четверга, два табори розділеної навпіл політичної еліти опинилися за крок до силових дій. Власне, з того моменту, коли правоохоронні структури стали суб"єктами політичного процесу, політики почали втрачати контроль за тим, що відбувається на Печерських пагорбах. Коли Василь Цушко на чолі "Беркуту" з"явився у Генпрокуратурі, МВС і Держохорона стали такими ж політичними партіями, як і Партія регіонів чи БЮТ. Проблема в тому, що сьогодні силовики потрібні політикам більше, ніж політики силовикам. Постає питання — коли останні будуть готові самі диктувати правила гри недавнім господарям?

На місце Давидовича може сісти Марина Ставнійчук

Проте найбільша небезпека для розв"язання кризи прихована у пункті тристоронньої домовленості, яка передбачає складання не менш як 151 мандату депутатами опозиційних фракцій. Нерозв"язаною лишається також і ситуація з Центральною виборчою комісією. Жодного представника досі не має там Партія регіонів. А оскільки ЦВК за нинішньої виборчої системи стає одним з головних інструментів впливу на результати підрахунку голосів, слід очікувати серйозних змін у її складі. Місце голови Ярослава Давидовича може посісти беззмінний секретар комісії Марина Ставнійчук, яка відзначилася своїм надзвичайним політичним чуттям ще під час президентських перегонів 2004 року, спочатку підтримавши Януковича, а потім своєчасно перейшовши на бік Ющенка. Сьогодні її симпатії знову на боці головного "регіонала", що дуже підвищує її шанси на крісло голови ЦВК.

Зрештою, політичну кризу в країні не може бути усунуто доти, доки не буде розв"язано кризу взаємної довіри. Усі сторони переговорів настільки призвичаїлися до практики "кидалова", що годі сподіватися на їхнє порозуміння навіть після дострокових виборів. Цілком можливо, що обрана на дострокових виборах Верховна Рада (у тому, що вибори відбудуться, вже не сумнівається майже ніхто) буде тимчасовою і зможе проіснувати не більше року: сторона, що програє, знову намагатиметься розпустити парламент шляхом складання мандатів. Вірогідно, що вибори Верховної Ради вже сьомого скликання можуть відбутися навіть наступної весни.

Зараз ви читаєте новину «Криза триватиме принаймні до осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі