четвер, 03 грудня 2009 18:55

"Криза йде на спад, і наступного року про неї забудемо"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко: ”Ми повинні прийти до такого рівня частки заробітної плати у виручці, яка є в цивілізованих країнах, — не менш як 50 відсотків”
Юлія Тимошенко: ”Ми повинні прийти до такого рівня частки заробітної плати у виручці, яка є в цивілізованих країнах, — не менш як 50 відсотків”

На відкритті спеціального засідання Кабінету Міністрів у середу Юлія Тимошенко констатувала, що уряд забезпечив найбільший приріст мінімальних і середніх пенсій та зарплат.

— 2010-го ми продовжимо цю роботу. Криза йтиме на спад і, думаю, на початку наступного року ми про неї просто забудемо. І я хотіла, щоб ми ставили собі завдання, щоб пенсія для наших пенсіонерів була не меншою 60 відсотків їх середньої заробітної плати, — зазначає прем"єр-міністр.

Юлія Тимошенко також повідомила, що в Кабмін із нагоди Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями запросили представників усіх громадських організацій інвалідів. Прем"єр-міністр визнала, що справа честі будь-якої держави — правильно побудувати політику для людей з обмеженими можливостями:

— Зробити так, щоб вони в країні почували себе рівними, щоб почували себе комфортно, щоб були забезпечені роботою, гідною реабілітацією, засобами транспорту. Забезпечені всім, що їм потрібно для життя, зокрема і "безбар"єрним простором".

Кабмін уже зробив кроки, спрямовані на поліпшення життя людей з обмеженими можливостями. Зокрема, це стосується підвищення пенсійних виплат з 1 листопада для інвалідів війни першої-третьої груп та учасників бойових дій, а також соціальної допомоги для інвалідів усіх категорій.

Прем"єр-міністр нагадала, що після ухвалення популістського закону про соцстандарти для 5 млн пенсіонерів виплати збільшаться лише на 60 коп., а для значної частини людей пенсія навіть зменшиться.

— Ми направили в усі експертні фінансово-економічні кола країни, а направимо ще й іноземним експертам для того, щоб не уряд, а незалежні експерти підтвердили, що закон про соціальні стандарти і бюджет, який був змінений нібито під збільшення соціальних стандартів, — це великий обман для людей, жорстокий і цинічний, — каже Тимошенко.

Найбільше від ініційованого Партією регіонів підвищення соцстандартів виграли чиновники і депутати

За розрахунками урядових експертів, найбільше від підвищення соцстандартів виграли чиновники і депутати.

— Ми рухатимемося зовсім іншим чином — підвищувати пенсії та заробітні плати, які дійсно істотно відстали за своїм рівнем, — наголошує глава уряду.

Вона також зазначила, що Україні необхідно перейняти досвід передових країн, де частка зарплати в прибутку підприємств становить 50%:

— У нас, на жаль, 18–23 відсотки. І це означає, що протягом 2010 року ми повинні прийти до такого рівня частки заробітної плати у виручці, яка є в нормальних цивілізованих країнах, — не менш як 50 відсотків. Це буде продовженням політики, яку наша команда провадить із 2005 року.


Економіст Ігор Бураковський переконаний, що проект бюджету Тимошенко реалістичніший, ніж ухвалений Верховною Радою закон.

— Зрозуміло, що підвищувати соцстандарти необхідно, але це потрібно робити своєчасно — не можна не враховувати економічну кризу, — каже експерт. Він зазначає, що унаслідок популізму Партії регіонів міжнародні рейтингові агентства знизили рейтинги як України в цілому, так і окремих українських компаній.

Щодо міжнародної експертизи закону про соціальні стандарти, ухваленого з ініціативи Партії регіонів, то, зі слів Бураковського, вона вже відбулася:

— МВФ і Європейський Союз заявили, що стурбовані можливими проблемами для української бюджетної системи. Отже, можна сказати, що міжнародна експертиза була і результати її — негативні.

Зараз ви читаєте новину «"Криза йде на спад, і наступного року про неї забудемо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі