вівторок, 12 квітня 2011 05:00

Кремль модернізує флот для економічного тиску на Київ

Російський Чорноморський флот до 2020 року отримає 18 нових кораблів. Зокрема, із восьми дизельних підводних човнів створять угруповання для реагування у критичних ситуаціях. Про це заявив Олег Бурцев, заступник начальника головного штабу військово-морського флоту РФ.

— Заяви про модернізацію флоту лунають, щоб виявити в нашому політикумі людей, які будуть проти цього, і взяти їх у розробку, — коментує директор військових програм Центру аналітичних досліджень імені Разумкова 60-річний Микола Сунгуровський. — Чорноморський флот не має особливої стратегічної ролі. Він, швидше, слугує приводом для викачування грошей на своє утримання. Утім повністю відкидати загрозу цієї військової потуги Києву не слід.

Насамперед тому, що Україну, як і решту пострадянських республік, Росія розглядає як ресурс для своєї модернізації. Заяви Кремля про відновлення замкнених циклів промисловості на залишках колишньої союзної кооперації поки що залишилися словами. Росія й далі пробуватиме заповнити прогалини у своїй економіці, скуповуючи стратегічні активи і в нас, і в інших країнах. У цьому нічого поганого не було б, якби це робила капіталістична країна, що живе за принципами ринкової економіки. Але російська політика залежить від банківського капіталу, на боці якого грає сам Кремль. Стиль такого державного управління ми бачили на прикладі ув'язненого бізнесмена Михайла Ходорковського: не хочеш співпрацювати — "замочим". І це викликає занепокоєння. Коли в Україні зміниться режим, який не йтиме назустріч економічній безпеці Росії, Кремлю це може не сподобатись і підштовхнути на крайні заходи, щоб заволодіти нашим економічним потенціалом.

Зараз ви читаєте новину «Кремль модернізує флот для економічного тиску на Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі