четвер, 03 квітня 2008 18:51

Краще дружити з Америкою чи з Росією?

США та  Росія таки суперничають за Україну. Особливо це стало очевидним останнім часом, коли постало питання приєднання нашої держави до Плану дій із набуття членства в НАТО. До Києва демонстративно прибув глава Білого дому Джордж Буш, який не оминув нагоди заочно посперечатися з російським президентом Володимиром Путіним. То з ким нам краще дружити: з Америкою чи з Росією?



Анатолій Новосьолов, 82 роки,

ветеран війни:

— Звичайно, з Росією! Ми — слов"яни, у нас спільні історичні корені, разом воювали з фашистами. А США — це набрід різних націй. Вони от-от розваляться. Уже Латинська Америка від них відділяється. Маленька Куба і та не дала себе скривдити. Вони і в НАТО нас тягнуть, щоб Росію знищити. А нам це треба? Росія тисячоліття існує, і ніхто її ще ніколи не підкорив. Доки будемо з Росією — нам ніхто не страшний.



Cвітлана Конончук, 39 років,

політичний аналітик:

— Треба розвивати добрі відносини з усіма країнами. Але при цьому вищими мають бути інтереси своєї держави. Україна й Росія довгий час мали спільну історію, тож просто так її викреслити неможливо. Є родинні зв"язки, інтереси бізнесу, трудова діяльність. Але якби у мене була можливість відправити дітей на навчання, то я послала б їх в Америку. Бо нині США демонструє кращі можливості для людини, яка хоче здобути освіту, працювати, краще захищає права та інтереси людини. Про Росію цього не скажеш. У практичному сенсі Америка є пріоритетнішою для українців.



Ярослав Сухий, 57 років, нардеп від Партії регіонів:

— Україні краще дружити із власною головою. Росія нам ближче не тільки географічно, а й історично, ментально, економічно. Там нині працюють більше мільйона наших заробітчан. Газ ми поки що отримуємо по значно меншій ціні, ніж Європа. Звісно, Україна не може стояти осторонь євроатлантичних інтеграційних процесів. Але треба обирати свій шлях, який відповідав би нашим національним економічним і оборонним інтересам.



Марина Бабенко, 31 рік,

домогосподарка:

— Про Росію серед моїх однолітків останнім часом взагалі нічого не говорять. Більше про Америку — як там добре. Усі хочуть поїхати туди навчатися. Я б теж поїхала, але сиджу з малою дитиною. У мене є знайомі, які їздили на заробітки в США. Усі в захваті. Кажуть, це цивілізована країна, де кожен може пробитися, якщо є голова на плечах. Дружити треба з усіма. Але більше з тим, у кого кращі можливості.



Віталій Капранов, 40 років,

книговидавець:

— Ворогувати в нинішньому світі не вийде ні з ким, бо вже все поділено. А от дружити треба з усіма — Америкою, Росією, Європою. Сьогодні стосунки між державами виходять на новий рівень. Вони мають бути рівними і партнерськими. Ми з братом прожили 13 років у Росії. Бували і в різних країнах НАТО. Життя там і там відрізняється відчутно. Але нам краще орієнтуватися не на США, а на Європу. Наші заробітчани охочіше їдуть туди, ніж у Росію. Бо там більше відчувають себе людьми. Та й історичний і соціальний досвід легше переймати від сусідів, а не з-за океану.

Зараз ви читаєте новину «Краще дружити з Америкою чи з Росією?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі