вівторок, 22 грудня 2015 05:55

Крах російської економіки можливий 2017 року

21 грудня барель нафти марки "Брент" на лондонській біржі коштував $36,2. Це — найнижча її вартість з липня

2004-го. Саме до нафти цієї марки прив'язана ціна російської "Уралс".

Надлишок нафти у світі зростатиме. Збільшує видобуток Саудівська Аравія, після відміни санкцій на ринок вийде Іран. 18 грудня США скасували заборону на експорт, яка діяла 40 років.

Російський бюджет на наступний рік розрахований за середньою ціною $50 за барель нафти. Шоковий для економіки країни сценарій передбачає ціну $35. За таких умов Центробанк очікує зменшення ВВП близько 3%, а рівень інфляції — 7%.

— Падіння цін на нафту стримує експансію Кремля. Скорочення доходів означає для Москви зменшення можливостей фінансувати війну в Сирії та агресію проти України, — каже керівник енергетичних програм центру "Номос" 52-річний Михайло Гончар. — Цього року Росія отримає від нафти вдвічі менше доходів, ніж торік. А витрати на воєнні кампанії зростають. Тому крах російської економіки можливий вже 2017-го. Ситуація зі зниженням цін на нафту для нас вигідна. Її ми купуємо мало, але газу — багато. Нафта залишається основою світового енергобалансу. Якщо вона дешевшає, виробники інших енергоресурсів також зменшують ціни.

Зараз ви читаєте новину «Крах російської економіки можливий 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі