четвер, 28 травня 2009 18:32

Козир Яценюка є і його слабким місцем

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Український політикум любить фальстарти. Офіційно президентська кампанія ще не почалася, а фактично вона вже триває на повен хід. Політики навперебій заявляють про свою готовність очолити й урятувати Україну, експерти оцінюють шанси потенційних кандидатів у президенти, а бійці пропагандистського фронту атакують багатостраждальних виборців.

Нинішній глава держави планує балотуватися на другий термін. Але, схоже, виборча кампанія Віктор Ющенка відбуватиметься під олімпійським гаслом "Головне не перемога, а участь". Президентську команду залишив Віктор Балога — єдиний, хто намагався реалізувати мрію Ющенка про другий термін. І хоча за головне крісло країни, як і раніше, бореться велика трійка, чинного президента в її складі вже немає.

Якщо вірити соціологічним опитуванням, очільник Партії регіонів Віктор Янукович лідирує з непоганим відривом. Головний козир — перебування в опозиції. Його рейтинг не зазнав згубного впливу економічної кризи, і проходження до другого туру Вікторові Федоровичу гарантоване. Але саме там на нього чекають серйозні проблеми.

Янукович — не просто лідер найбільшої опозиційної партії. Це знакова постать, людина-символ. Для мільйонів українців антигерой 2004 року цілковито неприйнятний. Нині "помаранчевий" електорат розколений і роз"єднаний. Але двічі судимий глава "Регіонів" — саме та особа, яка здатна знову згуртувати табір Майдану, мобілізувати колишніх прибічників "помаранчевих", змусити їх прийти на виборчі дільниці й підтримати суперника Януковича як менше зло.

Юлія Тимошенко звикла бути беззастережним лідером соцопитувань, і їй обтяжливо плентатися на другому місці. Але вона не з тих, хто опускає руки. На її боці — залізна воля, красномовство, харизма й гідна подиву здатність акумулювати голоси виборців, що вагаються. Ці люди ухвалюють рішення в останню мить, керуючись не так логікою, як покликом серця. А хто знайде ключик до їхніх сердець швидше, ніж красномовна Юлія Володимирівна?

Ахіллесова п"ята Тимошенко — економіка

Ахіллесова п"ята Тимошенко — економіка. Ще рік тому прем"єрська посада видавалася ідеальним трампліном до президентства. Проте криза змішала всі карти. Рейтинг Тимошенко й українська економіка виявилися скутими одним ланцюгом. Прем"єр не стомлюється повторювати, що економічна ситуація стабілізувалася, однак експерти попереджають: радіти рано. Україна дуже залежить від зовнішніх чинників, і ми не застраховані від рецидивів кризи. Під час Великої депресії президент США Гувер постійно заявляв, що найгірше вже позаду — щоразу перед черговим погіршенням економічної ситуації. Через те його рейтинг впав до рекордно низького показника. Якщо економічна криза в Україні знову загостриться, Юлію Тимошенко може спіткати доля Гувера.

Останній у трійці лідерів — Арсеній Яценюк, який нещодавно відзначив 35-річчя й отримав право балотуватися в президенти. Визначними заслугами перед батьківщиною Арсеній Петрович не обтяжений, проте опинився в потрібному місці в потрібний час. Політичні амбіції та нескінченні війни Тимошенко, Ющенка і Януковича набили оскому багатьом українцям. Попит на третю силу і нових осіб був цілком передбачений, і молодий політик за підтримки телеканалу "Інтер" поспішив зайняти вакантну нішу.

За іронією долі, головний козир Яценюка водночас є його слабким місцем. Основна перевага Арсенія Петровича — те, що його прізвище не Янукович і не Тимошенко. Але точно так само можуть позиціонувати себе й інші діячі — скажімо, Тігіпко або Гриценко. Політик, чия кампанія ґрунтується на гаслі "Даєш нову особу!", стане легкою здобиччю так званих технічних кандидатів. Немов зграя хижих птахів, вони можуть порозхоплювати заповітні відсотки, необхідні Яценюкові для проходження до другого туру.

Утім, усе сказане справедливе лише за однієї умови: якщо до виборів наша еліта не спробує переписати Конституцію. Досвідчений відставник Віктор Балога припускає, що Україна може не дочекатися прямих президентських виборів. "Ви вірите, що вибори президента відбудуться безпосередньо, а не в парламенті?" — заявляє він. Що ж, не варто відкидати й такого варіанта. Зрештою, будь-якому українському політикові добре відомо: якщо шанси на виграш стрімко зменшуються, не обов"язково програвати. Достатньо змінити правила гри.

Зараз ви читаєте новину «Козир Яценюка є і його слабким місцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі