середа, 02 червня 2010 04:03

Кожному утиску треба надавати якнайширшого розголосу

В Україні є загроза свободи мітингів і зборів, дійшла висновку організація "Міжнародна амністія" у річній доповіді про дотримання прав людини в країнах світу.

— Поступово посилюється політична складова тиску на громадян, — коментує директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, 56 років. — Коли з"являться активісти, які захочуть організувати страйки чи інші акції, їм влаштують бійку, спровокують на скандал, підкинуть наркотики чи патрони. Потім відкриють кримінальну справу. Це політична розправа за зразком моделі сталінських часів. Її активно використовують у Казахстані, Узбекистані, а найбільше — у Росії та Білорусі.

За "профілактичну роботу" в Україні взялися спецслужби. Це стало видно на прикладі Львова, де ректорів вузів попередили про наслідки, якщо їхні студенти братимуть участь у протестах під час візиту президента Віктора Януковича. Так само "профілактично" нейтралізували акції проти міністра освіти Табачника і перевізників, які готові були надати транспорт для поїздок мітингувальників до Києва. Видно також, що серйозно залякують лідерів робітничого руху, бо в нас зовсім нема страйків. У жодній країні не буває, щоб за жебрацької зарплати робітники мовчали. Наступним етапом стане поява "чорних бригад", які розправлятимуться з лідерами політичних сил. Тоді запровадять жорсткий візовий режим, закриють кордони, заборонять опозиційну пресу і телебачення.

Доки цього не сталося, керівникам вузів, лікарень, шкіл зараз слід не приховувати, коли на їхніх підлеглих тиснуть. Кожному утиску треба надавати якнайширшого розголосу. Записувати прізвища й імена тих, хто приходив, з якою вимогою, фотографувати їх на мобільні телефони чи знімати на відеокамери, дізнаватися їхні біографії, дані про батьків, дітей, дружину, родичів, бізнес і повідомляти пресу, щоб вимагати пояснень від влади та службових розслідувань. Хто б не прийшов — міліціонер, есбеушник, податківець, пожежник, представник санстанції, прокурор — усіх витягувати на світло. Хай усі дізнаються, хто хоче піднятися за рахунок знищення порядних людей. Слід створити навколо таких людей атмосферу несприйняття і громадського осуду.

Зараз ви читаєте новину «Кожному утиску треба надавати якнайширшого розголосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі