середа, 30 січня 2008 14:27

Костенко і Заєць знайшли гроші на культуру

Народні депутати з фракції "Наша Україна — Народна самооборона" Юрій Костенко та Іван Заєць внесли до Верховної Ради законопроект "Про гастрольну діяльність в Україні". Пропонують підвищити ставку оподаткування для зарубіжних артистів-гастролерів до 20%.

В ухваленому ще 2003 року законі ця ставка становить 3%. При цьому об"єктом оподаткування є лише виручка від реалізації квитків на концерт чи виставу — спонсорські надходження, оплата за право трансляції чи запису тощо під це не підпадають. Водночас в Європі такий збір становить 15 — 30%, а кошти країни спрямовують на розвиток власної культури. Наприклад, у Росії такий податок становить 18%, у Данії, Іспанії, Німеччині — 25%, в Італії — 30%.

Щороку російські поп-зірки вивозять із України $100–200 млн. Лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко, 34 роки, вважає, що Україні більший податок слід було запровадити вже давно.

— Це хоч трохи прикриє кордон для другосортних російських "звьоздочек", — каже він. — А отримані додаткові кошти слід спрямувати на фінансування культури — сільських клубів, гуртків, творчих колективів.

Володимир Єрьоменко, 25 років, продюсував Наталію Краснянську, що торік отримала гран-прі "Слов"янського базару". Нині організовує гастролі російських виконавців в Україні. Він до запропонованих нововведень ставиться негативно.

— Нашому глядачеві російські виконавці цікавіші, — каже Єрьоменко. — Тому вони більш касові. Податок підвищувати треба, але не так різко, бо це буде досить болісно для прокатників. Адже постійно ростуть ціни на оренду залів, транспортні витрати, вартість реклами тощо.

Народний депутат Юрій Костенко, 56 років, вважає, що законопроект треба приймати негайно.

— Бо це бюджетонаповнюючий законопроект, — говорить депутат. — До того ж він сприятиме тому, що влада в таких регіонах як Донецьк, Крим буде зацікавлена запрошувати українських митців.

Політик наводить приклад: за три місяці гастролів на українському узбережжі Чорного моря Філіпп Кіркоров заробив $5 млн, а податок на прибуток сплатив по ставці 3%.

— Усі кричать, що наша культура нині в занепаді, бо немає грошей на її розвиток, — каже політик. — А ось де ці кошти.

Зараз ви читаєте новину «Костенко і Заєць знайшли гроші на культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі