вівторок, 19 лютого 2008 16:54

"Косовський прецедент полегшить шлях Придністров"я"

  Григорій Маракуца: ”Косово має значно менше прав на визнання, ніж Придністров’я”
Григорій Маракуца: ”Косово має значно менше прав на визнання, ніж Придністров’я”

Колишній голова Верховної Ради невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Григорій Маракуца, 65 років, каже, що Тирасполь негативно ставиться до визнання незалежності Косова. Розмова з ним відбулася незадовго до оголошення провінцією свого суверенітету.

Як у Придністров"ї сприймають перспективу незалежності Косова?

— Ми завжди казали, що Косово як незалежна держава має значно менше прав на визнання, ніж Придністровська Молдавська Республіка, Абхазія, Південна Осетія і навіть Нагірний Карабах. На території Косова багато сотень років існують сербські святині. Там жили серби, а албанський народ — прийшлий. Вони за кілька століть збільшили свою чисельність і стали переважати в населенні, через це претендують на незалежність. А західні держави, насамперед США, все роблять для визнання Косова. Думаю, вони придавлять сербів, пообіцяють їм якісь преференції в Євросоюзі — і визнання Косова відбудеться. Але ми разом із Сербією та Росією вважаємо, що цього не можна робити.

Хіба вас такий приклад проголошення та визнання незалежності не надихає?

— Народи Придністровської Молдавської Республіки визначилися задовго до порушення косовського питання. Незалежно від того, чи буде визнане Косово, чи бажає Молдова нашої незалежності або Грузія незалежності Абхазії — наші народи з нею визначилися. Ми вирішили це на референдумі.

Там жили серби, а албанський народ — прийшлий

Але якщо пов"язувати косовський прецедент із нами, то, незважаючи на наше негативне ставлення, він полегшить певною мірою і шлях Придністров`я. Схилить більшу кількість держав до того, аби визнати нашу незалежність.

Кілька років тому придністровські політики стверджували, що Україна бере участь в економічній блокаді ПМР. А як сьогодні ви оцінили б українсько-придністровські економічні зв"язки?

— Економічну блокаду Придністров"я організовує та проводить Молдова. Україна довго до цього не приєднувалася. Був підписаний меморандум між ПМР і Молдовою за участю країн-гарантів: України, Росії, а також Євросоюзу. Там написано, що ми маємо право на самостійну зовнішньоекономічну політику.

Тривалий час Україна не піддавалася тиску Молдови. Але так сталося, що теперішні українські очільники прихильні до Кишинева.

Ви маєте на увазі Віктора Ющенка чи Юлію Тимошенко?

— Президентські структури. Думаю, вони схилилися до підтримки Молдови не самостійно, а під тиском Євросоюзу. Ситуація із придністровсько-українськими економічними стосунками дещо погіршилася. Хоча в низці життєво важливих питань Україна нам все ж таки допомагає, і ми за це вдячні. Наприклад, враховуються реалії при перетині кордонів.

Ви маєте на увазі те, що на українську територію безперешкодно пропускаються автомобілі з придністровськими номерами?

— Так. І кілька інших речей. Ми продовжуватимемо діалог із владою України.

Зараз ви читаєте новину «"Косовський прецедент полегшить шлях Придністров"я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі