четвер, 09 квітня 2020 07:15

"Консультативна рада розпалить конфлікт на Донбасі"

26 березня засідання Контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі в режимі відеоконференції "закінчилося провалом", заявило Міністерство закордонних справ Росії 2 квітня. Мовляв, Україна під тиском західних партнерів відступила від домовленостей, досягнутих у Мінську 11 ­березня.

Тоді представники України, Росії, Організації з безпеки та співробітництва в Європі й так званих ЛНР і ДНР домовилися створити Консультативну раду. Завдання органа — вироблення пропозицій політичних і правових рішень стосовно конфлікту. Зокрема, виборів в окремих районах Донецької й Луганської областей. До складу мали входити по 10 представників від України й ОРДЛО, по одному з правом дорадчого голосу — від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Остаточне рішення про створення ради мали підписати 25 березня.

"У лютому–березні сторони зблизили позиції щодо розведення сил та обміну утримуваних осіб. Приступили до розробки "дорожньої карти", досягли принципової домовленості про формування Консультативної ради, — йдеться в заяві російського МЗС. — Після наміченого прориву під час телефонних переговорів Берлін і Париж під різними приводами уникали підтримки домовленостей. Слідом за цим 26 березня від них відмовився і Київ. Складається враження, що українські переговорники пішли на це не без підказки ззовні. 30 березня з'явилася заява міністрів закордонних справ Німеччини та Франції зі звинуваченнями Донбасу, який нібито займає неконструктивну позицію. Від Донецька й Луганська вимагають забезпечити місії ОБСЄ необмежену свободу пересування по своїй території".

Раніше глава Офіса президента Андрій Єрмак заявив, що Україна йде на створення Консультативної ради під тиском Заходу. Мовляв, "Німеччина і Франція вимагають узгоджувати з ­ОРДЛО закони" щодо децентралізації та місцевих виборів. І тому Київ змушений іти на такі кроки, щоби зберегти санкції.

— Париж і Берлін дослухалися до українських протестів і вирішили, що створення Консультативної ради не допоможе врегулювати конфлікт, а розпалить його, — каже експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 49 років.

— Доки в Офісі президента керуватимуть такі люди, як Андрій Єрмак (він із Леонідом Кучмою підписав протокол про створення Консультативної ради від України. — ГПУ), здача національних інтересів залишатиметься на порядку денному. Нема підстав вважати, що створення Консультативної ради поховали. Саму ідею переформатувати переговори з Тристоронньої контактної групи на прямі між Києвом, Донецьком і Луганськом — не відкинули. Її прихильно озвучують Єрмак, міністр окупованих територій і реінтеграції Олексій Резніков, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Після карантину повернуться до цих розмов із новими силами. Росія теж постійно наполягатиме на домовленостях 11 березня. Для української влади правильним кроком було б відкликати підписи Єрмака та Кучми з цього протоколу. Це малоймовірно.

На сайті Офіса президента 6 квітня відповіли на петицію з вимогою відкликати підписи Андрія Єрмака під протоколом про створення Консультативної ради. Мовляв, Володимир Зеленський не має права на це.

Зараз ви читаєте новину «"Консультативна рада розпалить конфлікт на Донбасі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі