неділя, 25 березня 2007 16:43

Конституційна більшість потрібна Морозу

Заява прем"єр-міністра Віктора Януковича про те, що владна коаліція утворить у Верховній Раді конституційну більшість у 300 голосів до початку червня, стала новиною березня номер один. Зараз в уряду проста більшість у парламенті, чого достатньо для ухвалення майже всіх потрібних рішень. Але 300 голосів дозволять ще й у будь-який момент долати вето президента й вносити необхідні зміни до Конституції. Якщо владній коаліції це вдасться, Віктор Ющенко позбудеться останньої можливості впливати на ухвалення законів, а відтак — і впливу на дії уряду.

Для створення конституційної більшості коаліції потрібно залучити на свій бік близько 60 представників фракцій "Нашої України" та БЮТ. Це не виглядає фантастичним. Перехід важливого союзника президента, другого номера виборчого списку "НУ" Анатолія Кінаха, та шести членів його Партії промисловців та підприємців — початок тектонічних змін у складі Верховної Ради. Для посвячених залишилося загадкою, чому Кінах не приєднався до правлячої коаліції раніше. Пояснюється це тим, що чимало представників бізнесу у складі "нашоукраїнців" до останнього вірили в альянс з "регіоналами". Проте, коли президент вирішив, що фракції "НУ" варто працювати спільно з блоком Юлії Тимошенко, бізнесмени почали діяти.

Такий крок не гарантує місця у списках Партії регіонів

Однак формування конституційної більшості потрібне навіть не стільки Януковичу, скільки Олександрові Морозу. Спікер намагається реалізувати руками союзників свою ідею фікс — закінчити реформу Конституції з тим, щоб остаточно нівелювати інститут президентства. Це замкне всю владу в країні на парламенті, а вже через нього — і на Кабінеті Міністрів. За такого розкладу Мороз сподівається зацементувати нинішню ситуацію. А вона дозволяє йому розігрувати свою "золоту акцію" в складі коаліції. Поки що Партія регіонів не може обійтися без соціалістів Мороза.

Перехід окремих депутатів з "Нашої України" і БЮТ до більшості є неминучим. Це визнають самі лідери опозиції. Опонентів влади тримає у двох фракціях тільки сподівання на те, що президент таки наважиться на розпуск парламенту. Адже багато хто не хоче опинитися поза виборчими списками в разі дострокових виборів. Зрозуміло, що після переходу до більшості депутати-перебіжчики стануть чужими для своїх. З іншого боку, такий крок аж ніяк не гарантує їм місця у списках Партії регіонів. Якщо ж Віктор Ющенко остаточно відмовиться від ідеї розпуску Верховної Ради у 2007 році (а саме так ситуація виглядає зараз), процес відтоку депутатів-опозиціонерів стане невідворотним. Президент зможе контролювати його за однієї умови — якщо прийме ідею так званої "широкої коаліції" за участі "Нашої України".

Зараз ви читаєте новину «Конституційна більшість потрібна Морозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі